Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrijspraak voor christelijk Pakistaans echtpaar in dodencel

Ze werden beschuldiging van godslastering

Het terdoodveroordeelde christelijke Pakistaanse echtpaar Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel werd gisteren in hoger beroep vrijgesproken. De twee zaten al sinds 2013 gevangen op beschuldiging van godslastering.

Deel:

Het echtpaar werd in 2013 gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld vanwege blasfemische sms’jes die met de telefoon van Shagufta zouden zijn verstuurd. Het bewijs dat er ligt, wijst er echter op dat de veroordeling ten onrechte plaatsvond. Gisteren is het stel in hoger beroep vrijgesproken. Het echtpaar is verdedigd door dezelfde advocaat die enkele jaren geleden Asia Bibi voor soortgelijke beschuldigingen vrij kreeg, Saïf-ul-Malook.

"Het is voor Shafqat en Shagufta en hun advocaat Saif-ul-Malook nu zaak dat zij een veilig heenkomen krijgen," vertelt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Ik vind dat Nederland moet doen wat zij kan om daaraan bij te dragen en zich gastvrij moet opstellen. Samen met ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vraag ik het kabinet om zich in te zetten voor een plek waar Shafqat en Shagufta hun leven in veiligheid opnieuw op kunnen bouwen.”

Begin dit jaar diende de ChristenUnie samen met Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) een petitie in om de levens van het echtpaar te beschermen. HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik liet toen weten: “Shafqat en Shagufta zijn opzettelijk verdacht gemaakt. De Pakistaanse blasfemiewetgeving wordt vaker ingezet als wapen om een ander uit de weg te ruimen. Christenen zijn hier relatief vaak slachtoffer van, met Asia Bibi als bekendste voorbeeld. Shagufta is na Asia Bibi de tweede Pakistaanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens blasfemie. En het is voor het eerst dat een echtpaar hiervoor ter dood is veroordeeld. Dat ze nu al meer dan zeven jaar onschuldig in de gevangenis zitten, gescheiden van elkaar en hun kinderen, is schrijnend. Dit moet stoppen!”

--:--