Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrouwen in de prostitutie blijven gedwongen werken

'Corona is voor deze vrouwen absoluut directe crisis'

Corona treft de samenleving hard. Voor vrouwen in de prostitutie is het “absoluut directe crisis”, stelt Eva Wielenga, directeur van Stichting De Haven in Den Haag. Al zijn er ook lichtstraaltjes: sommige vrouwen besluiten juist nu uit de prostitutie te stappen.

Deel:

Wat betekent deze coronatijd voor de vrouwen?
“Bijna alle vrouwen hebben geen financiële buffer. Dat betekent dat ze sinds half maart, sinds de aankondiging van de sluiting van de ramen en de clubs, geen inkomsten meer hebben. Ze hebben dus geen geld meer voor hun boodschappen en kunnen hun vaste lasten niet meer betalen.
Tegelijkertijd zien we een grote stijging in het aantal advertenties op sekswebsites, dus vrouwen worden gedwongen gewoon door te gaan – met alle risico’s van dien. Dat werk gebeurt dan vanuit privéhuizen, hotels of op de achterbank van een auto.”

Wat kan een organisatie als de uwe doen voor deze vrouwen?
“We willen vooral met zo veel mogelijk vrouwen contact houden en hun laten weten dat we er voor hen zijn. We proberen hen te bereiken via online veldwerk en app-berichtjes in diverse talen. Daarbij helpen we zowel vrouwen die niet werken – met bijvoorbeeld diepvriesmaaltijden, voedselpakketten en supermarktbonnen – als vrouwen die wel werken. Want zij lopen een gigantisch gezondheidsrisico en zijn juist nu extra kwetsbaar voor afpersing en dwang. Vrouwen met financiële problemen begeleiden we bijvoorbeeld bij de aanvraag van een overbruggingsuitkering.”

Merkt u dat het aantal hulpvragen stijgt?
“De afgelopen week hebben we ruim vijftig nieuwe hulpaanvragen gekregen. Ter vergelijking: normaal begeleiden we vijfenzeventig cliënten per jaar. Dus we moeten alle zeilen bijzetten. Hoeveel mensen er nu willen uitstappen, is moeilijk te zeggen. Want het is vaak een heel lang traject, waar vrouwen soms maanden tegenaan hikken. Maar van de vrouwen die al begeleiding ontvingen, hebben er nu zo’n tien gezegd: ‘De coronacrisis is de druppel, ik wil stoppen.’”

Stichtingdehaven.nl

Hoofdbeeld: Een lege Doubletstraat in Den Haag nu de ramen zijn gesloten.

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--