Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrouwen, laat jezelf meer zien!

Laura Dijkhuizen doet onderzoek naar de (on)zichtbaarheid van vrouwen binnen de evangelische beweging in Nederland. De publicatie van haar resultaten duurt nog even, maar er moet haar nu toch al even iets van het hart...

Deel:

Het is op het theologisch erf de tijd van bundels, studiedagen en interessante podcasts over zeer uiteenlopende, maar zeker niet de minste onderwerpen. Interessant om naar toe te gaan, te lezen of naar te luisteren. Al deze zaken hebben echter één ding gemeen: (bijna) geen vrouwen op lange lijsten mannen. 

Zo erg is het toch niet?

Ik word er moe van om het aan te kaarten en het blijkt dat anderen (vooral van een bepaald geslacht) er ook moe van worden dat ik hier maar over ‘blijf zeuren’. Daarbij krijg ik regelmatig de opmerking: ‘Zo erg is het toch niet?’

Dat is het dus wel blijkt uit de eerste resultaten van mijn (PhD) onderzoek naar de ‘onzichtbare’ vrouw. Deze laten inderdaad zien dat de vrouw maar weinig in beeld is waar het gaat om leiderschap binnen de kerk en daaraan gerelateerde activiteiten of publicaties. 

Werk aan de winkel!

In het bespreken van deze uitkomsten van mijn onderzoek kwam naar voren - naast het gebruikelijke: ‘Helemaal niet aan gedacht’- dat het regelmatig klinkt: 'We kunnen geen vrouwen vinden of we hebben wel vrouwen gevraagd maar zij zeiden zelf nee.'

Dat betekent voor ons vrouwen werk aan de winkel! Meer zichtbaar worden, zelfverzekerd ‘ja’ zeggen op spreekbeurt verzoeken, rolmodellen vinden en worden. Onszelf actief storten in die theologische en/of kerkelijke arena. Oftewel: de hand in eigen boezem steken! 

Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, er ligt een hele wereld achter. Maar omdat ik niet alleen maar wil zeuren over ‘te weinig vrouwen’, maar er ook constructief iets aan wil doen, roep ik vanuit allereerst mijn eigen sekse op om uit ons kleine hoekje te komen en die Calimero-dop af te zetten om zo die grote boze mannentheologen-wereld tegemoet te treden. Zul je zien dat deze eigenlijk best meevalt!


Doe mee en sluit je aan:  

Als Netwerk Gelijkwaardig leiderschap slaan we met de Oecumenische Vrouwen Synode en Samen Kerk in Nederland de handen ineen om vrouwen vanuit diverse achtergronden aan te moedigen, te ondersteunen en in beeld te brengen zodat de expertise en kracht van deze onzichtbare vrouwen beschikbaar wordt voor de kerk en academie in Nederland. 

Meer info vind je hier. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief of onze FB pagina: Vrouw & Spreker, leider, theoloog (op dit moment alleen nog voor vrouwen).  

Geschreven door

Gastauteur

--:--