Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar moet ik beginnen als ik duurzamer wil leven?

Deel:

Duurzaam leven is best een lastig klusje. Zo lastig, dat je vaak verzandt in ‘dan maar niets’. En dat is jammer, vindt Wilbert. Daarom gaat hij je een handje helpen. Vandaag beantwoordt hij de vraag: ‘Waar kan ik het beste mee beginnen als ik duurzamer wil leven?’

Naar aanleiding van de vorige blog kwamen er een hoop vragen binnen. Zo ook deze vraag van Annelieke: ‘Als ik één ding in mijn leven zou willen aanpassen om duurzamer te worden, waar begin ik dan mee? Kleding? Brandstof? Vegetariër worden? Van het gas af? Kortom wat belast gemiddeld het meest?’
Als ik ergens een workshop of lezing geef, krijg ik deze vraag misschien wel het vaakst. Het juiste antwoord is: doe het allemaal. Maar dit antwoord leidt vaak niet tot dóen. Een ander antwoord dat ik hierop kan geven is dus: in ieder geval maar íets doen. Een dag minder vlees per week maakt al uit, of kleding bij de kringloopwinkel kopen in plaats van nieuw.

Iets specifieker is fijn…

Maar iets exacter weten wat je kunt doen, is ook wel fijn. Tot voor kort was er nog geen lijst waarin je kon zien wat nu eigenlijk de meeste impact heeft, maar daar is nu verandering in gekomen: Drawdown. Drawdown is het meest uitgebreide project ooit dat zich heeft beziggehouden met het omkeren van de opwarming van de aarde. En als je naar die lijst kijkt, zie je in de top 10  een aantal grote onderwerpen staan waar je zelf wellicht minder eenvoudig je tanden in zet, zoals educatie van jonge vrouwen (#6). Nummer 3 en 4 zijn gelukkig wel behapbaar: verspil minder voedsel (#3) en eet meer planten (#4). Dat is een heel mooi begin, toch? 

afbeelding
afbeelding.

PS Mocht je heel praktisch en lokaal aan de slag willen: op dit moment loopt er in Nederland een crowdfundingproject om dit project te vertalen en aan te passen op ons kikkerlandje. Je hebt nog 4 dagen om mee te doen!

De komende tijd gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via een reactie hieronder! 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--