Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom werd dominee Gerard Rinsma op non-actief gezet?

Uitgepreekt; maandag 23.15 uur, NPO 2

Deel:

Gerard Rinsma is vanavond te gast in Uitgepreekt (EO). In deze reeks ontmoet presentator Margje Fikse predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen. Gerard vertelt hoe hij na een conflict met de kerkenraad op non-actief werd gesteld. 

Tijdens zijn predikantschap probeert Gerard Rinsma (62) zich op creatieve wijze in te zetten voor de maatschappij. Hij zingt, doet aan poppentheater, componeert en gaat samenwerkingen aan met de plaatselijke voetbalclub. Een eigenzinnige en unieke dominee die behoefte heeft aan ruimte om zichzelf te kunnen zijn. In Uitgepreekt vertelt Gerard hoe dit resulteert in een conflict met de kerkenraad.

Gerard is een eigenzinnige, unieke dominee, die ruimte nodig heeft om zichzelf te zijn

In 2019 wordt hij op non-actief gesteld. Aan de ene kant strijdt Gerard Rinsma voor een eerlijk proces en tegelijkertijd gaat hij gebukt onder de chaos en het verdriet dat ontstaan is. Ondanks alles weet Gerard zich op een bijzondere manier gesteund in dit moeizame proces. 

Uitgepreekt: Gerard Rinsma

De dominees die Margje Fikse in het EO-programma Uitgepreekt ontmoet, zijn hun loopbaan begonnen met liefde voor de kerk en een diep verlangen om het Woord te verkondigen. Maar gaandeweg zijn ze in conflict geraakt met zichzelf, hun kerkenraad, de gemeente of de leer. Ze blikken op die tijd terug in Uitgepreekt. Wat is de reden van hun vertrek, en wat zijn de dieperliggende oorzaken? Vanavond ontmoet ze Gerard Rinsma. Eerder waren Peter van der Laan en Ernest Ouwejan te gast in het programma. Je kunt alle afleveringen hier terugkijken

Maandag 28 juni, 23.15 uur, NPO 2

Kijk 'Uitgepreekt' hier terug

--:--