Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarvoor heb je God nodig?

Blog van Andries Knevel

Ik denk dat u allemaal weleens het gesprek hebt gevoerd dat ik zelf onlangs voerde. Ik sprak een aardige man, kerkelijk opgevoed, maar nu niet meer meelevend.

Deel:

“Ik heb van huis uit normen en waarden meegekregen die ik in mijn leven probeer vorm te geven. Daar ben ik heel serieus mee bezig. Aan onze kinderen willen we deze waarden ook doorgeven. Ze leven in een cultuur waarin alles kan, maar wij proberen hun ook de andere kant te laten zien. We willen dat ze zich op jonge leeftijd verantwoordelijk voelen voor anderen.”

“Wat mooi,” zei ik, “daar zouden we er meer van moeten hebben.”

“Maar,” zei hij, “ik heb daar het geloof en de kerk helemaal niet bij nodig. Die waarden kan ik ook wel ergens anders vandaan halen. Dus ik ben gestopt met geloven, omdat het me geen enkele meerwaarde bood.”

“Je zegt dus eigenlijk dat God nergens goed voor is?” polste ik.

“Inderdaad,” antwoordde hij. “Ik leef een verantwoord leven, zonder God en kerk.”

Het begint bij God, niet bij ons

Het gesprek had een vriendelijke toon. Hij keek me regelmatig verwachtingsvol aan, zo van: “Kom maar op!” Tja, wat zou u gezegd hebben? Wat is, in heel economische termen, de toegevoegde waarde van het christelijk geloof? Waar is God goed voor?

Laat ik mijn antwoord even samenvatten. Het begint bij God, niet bij ons. En ook niet bij onze behoeften. God is God. En dat betekent dat ons eerste doel in het leven is: God eren en dienen. We geloven niet in de eerste plaats om er zelf voordeel uit te halen. En ook niet om er een zogenaamd waardesysteem aan te ontlenen. Dat is allemaal wel belangrijk, maar daar begint het niet mee. De vraag waar God goed voor is, is dus een verkeerde.

Dat betekent dus ook dat het in de kerk weer meer over God moet gaan, en dat aanbidding een grote plaats mag hebben. Het draait om God liefhebben boven alles, en je naaste als jezelf.

Hij knikte, maar ik denk niet dat het landde.

Geschreven door

Andries Knevel

--:--