Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat doet mijn vooroordeel met de ander?

Het grote hokjesexperiment: woensdag 1 juni, 20.33 uur, NPO 1

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink presenteren op woensdag 1 juni 'Het grote hokjesexperiment'. Hieraan doen diverse groepen Nederlanders mee die vaak in een hokje worden geplaatst of gediscrimineerd, zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een beperking.

Deel:

In verschillende rondes wordt duidelijk hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet. Het grote hokjesexperiment focust zich vooral op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt uit hoe vooroordelen werken in het brein en maakt daarmee voor de kijker inzichtelijk wat er gebeurt, maar ook hoe het anders kan. In het programma worden bestaande vooroordelen per groep besproken. Welke horen eigenlijk bij welke groep? De betreffende mensen vertellen vervolgens wat die vooroordelen met hen doen. Zo kan de kijker bij zichzelf nagaan: wat denk ik eigenlijk over die groepen en wat doet dat met een ander?

Verschillen en overeenkomsten

Naast verschillen wordt er ook gekeken naar overeenkomsten. Alle groepen krijgen vragen voorgelegd als: Wie is er eenzaam? Wie kookt er thuis? Wie maakt zich weleens zorgen over geld? Iedereen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, gaat naar het gemeenschappelijke vak, en zo gaan mensen uit totaal verschillende hokjes met elkaar in gesprek. Hiermee wordt zichtbaar dat deze mensen meer overeenkomsten met elkaar hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

Denk jij in hokjes? Doe de test!

Door het hele programma heen geeft Erik Scherder een aantal mini-colleges over hoe ons brein werkt als het gaat om hokjesdenken. Want hoe werkt dat met vooroordelen – kun je die helemaal afleren? En ben je nieuwsgierig hoe bevooroordeeld je zelf bent? Je denkt misschien dat jij er geen last van hebt: hokjesdenken. Maar is dat wel zo? Doe nu online De Grote Hokjesdenktest.  

Het grote hokjesexperiment

Woensdag 1 juni, 20.33 uur, NPO 1

Geschreven door

Bart van Delen

--:--