Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is advent?

Over de symbolen, betekenis en gebruiken van advent

Advent is de periode van voorbereiding op het kerstfeest. Advent begint vier zondagen voor Kerst en duurt tot kerstavond. In veel kerken wordt op alle vier de zondagen die in de adventsperiode vallen - de zogenaamde ‘adventszondagen’ - een kaars aangestoken.

Deel:

Betekenis advent
Het woord advent komt van het Latijnse ‘adventus’, dat betekent ‘komst’. Er wordt toegeleefd naar Kerst: het feest van de geboorte (de komst) van Jezus. Tegelijk wordt er stilgestaan bij de ‘wederkomst’: de terugkomst van Jezus op aarde.

Advent 2016
De adventstijd begint vier zondagen voor kerst, dat is ieder jaar tussen 27 november en 3 december. In 2016 begint advent op zondag 27 november.

Symbolen en gebruiken advent 

  • Adventskalender: Deze speciale kalender wordt gebruikt om af te tellen naar Kerst. Bij sommige varianten maak je iedere dag een luikje open en vind je daar een chocolaatje of een andere verrassing. Andere adventskalenders geven je iedere dag een inspirerende bijbeltekst of andere spreuk mee.

  • Adventskrans: Dit is een krans, meestal van dennengroen, waarin vier kaarsen staan. Iedere adventszondag wordt er een extra kaars aangestoken. Dit laat zien dat we steeds dichter bij Kerst komen: het feest van het licht. Een krans werd vroeger gebruikt om mensen te kronen of te onderscheiden. Dit is een verwijzing naar het koningschap van Jezus.

  • Adventsster: In aanloop naar Kerst zie je bij sommige huizen een lichtgevende ster voor het raam hangen. Dit verwijst naar het feest van het licht: Jezus kwam om licht in de duisternis te brengen.

In tegenstelling tot veel andere christelijke feesten is er voor advent geen directe aanleiding in de Bijbel te vinden. Lees meer over de geschiedenis van advent op bijbel.eo.nl.

--:--