Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Waarom vieren we Kerst?.
© Shutterstock

Waarom vieren we kerst?

4 december 2023 · 10:35Visie

Update: 19 november 2024 · 16:11

Elk jaar wordt er eind december wereldwijd kerst gevierd. Of het nu midden in de sneeuw is, zoals in Scandinavië, of in zwemkleding op het strand in Zuid-Afrika en Australië: overal is het kerst. Maar wat vieren we eigenlijk met kerst?

Wat is kerst?

Met kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd. Volgens de Bijbel werd Hij ruim 2000 jaar geleden geboren in een stal in Bethlehem. In Jezus kwam God zelf in de vorm van een mens naar de aarde. Hij wilde niet langer een 'verre God' zijn, maar een persoonlijke Vader die dichtbij de mensen was.

Waarom is kerst belangrijk voor christenen?

Voor christenen is het kerstfeest samen met Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Jezus kwam namelijk als Verlosser naar de aarde: Hij wilde het weer goedmaken tussen God en de mensen. Met Pasen vieren we dat Hij de duisternis – en zelfs de dood – heeft overwonnen.

Waar staat iets over kerst geschreven in de Bijbel?

De geboorte van Jezus staat beschreven in het Nieuwe Testament: Zowel de evangeliën van Lucas (zeer uitgebreid) en Matteüs vertellen over deze wonderbaarlijke gebeurtenis. Overigens kondigde de profeet Jesaja al honderden jaren voor de geboorte van Jezus, Zijn komst aan.

Waar komt het woord ‘kerst’ vandaan?

Het woord Kerst is een verbastering van Christus. 'Kerstenen' betekent letterlijk: christelijk maken.

Wanneer wordt kerst gevierd?

Kerst wordt ieder jaar gevierd op 25 december. Maar het is helemaal niet zeker dat dit de echte geboortedatum van Jezus was. Deze datum is pas in de vierde eeuw na Christus geprikt om een tegenwicht te bieden aan het heidense midwinterfeest: daarvoor vond de vroegere kerk het paasfeest veel belangrijker. Het is opmerkelijk dat het Jodendom in deze periode ook het lichtfeest viert: Chanoeka. Hierbij wordt de verovering van de Tweede Tempel in Jeruzalem herdacht.

Waarom is er een tweede kerstdag?

Het is in Nederland keurig in de wet vastgelegd: Pasen, Pinksteren en Kerst duren twee dagen. Dat was ooit wel anders: toen Kerst werd ingesteld, was het nog twaalf dagen feest, met op iedere dag de herdenking van een heilige en Driekoningen als slotfeest op 6 januari. Maar in de loop der eeuwen versoberde het feest, tot er in 813 op een concilie werd besloten tot het vieren van vier kerstdagen.

Vroeger duurde het kerstfeest 12 dagen

Vierde en derde kerstdag verdwenen al snel, maar ondanks herhaalde pogingen om ook tweede kerstdag af te schaffen (in de achttiende eeuw vanuit protestantse versoberingsmotieven, tegenwoordig omdat we moslims ook een feestdag gunnen) bleef deze dag bestaan. Een extra reden tot kerkgang én een vrije dag voor de arbeiders vinden zowel kerkse als wereldse overheden een goed idee.

Kerstsymbolen

Kerst is in onze tijd herkenbaar aan hele vertrouwde symbolen, zoals de kerstboom en de kerststal. Daarvan verwijzen er een aantal naar het oorspronkelijke verhaal: de kerstster en de kerststal.

In het Bijbelboek van Mattheüs staat dat drie wijzen of koningen een ster gezien hadden die volgens hen de geboorte van de koning van de Joden aankondigde. De ster staat dan ook symbool voor de geboorte van Koning Jezus.

De kerststal komt ook voor in het Bijbelse kerstverhaal. Lucas vertelt dat Jezus na zijn geboorte in een kribbe werd gelegd, omdat er geen plaats was in de herberg. En een kribbe vind je normaal gesproken in een stal…

Een kerstboom heeft helemaal niets te maken met het christelijke kerstfeest. Maar gezellig is het natuurlijk wel, zo’n mooie versierde boom in je huis.

De oorsprong van het kerstpakket

De ene werkgever houdt het bij cadeaubonnen, de ander geeft gigantische dozen vol eindeloos houdbare lekkernijen. Die laatste variant komt het dichtst bij de oorsprong. In de negentiende eeuw gaven boeren de ambachtslieden die hun een goede Kerst kwamen wensen, iets te eten – een eerste variant van de nieuwjaarsfooi. Bovendien gaven ze hun knecht op Tweede Kerstdag een hoeveelheid voedsel mee als dank voor de gedane arbeid en als extraatje voor de gezinnen in deze koude tijd. Die gewoonte verspreidde zich naar andere werknemers, en voilà, het kerstpakket was geboren.

  • Wie ben jij in het kerstverhaal?

    Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!

Waar is Jezus?
Waar is Jezus?

Dit artikel hoort bij de campagne

Waar is Jezus?

Deel dit artikel: