Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is Gods plan?

Hoe kies ik de juiste baan?

"Ik vind keuzes maken zo ontzettend lastig. Ik weet gewoon niet wat ik wil en al helemaal niet wat Gods plan met mijn leven is. Hoe ontdek ik dat? Hoe kies ik bijvoorbeeld nou eens een baan die bij mij past?" Schrijver Reinier Sonneveld coacht ook mensen en geeft een reactie.

Deel:

Ik vraag me ernstig af of God tot op dat detail een plan met jouw leven heeft. Ik ken bijvoorbeeld geen bijbelteksten die het suggereren. Er zijn er aardig wat teksten die wel zo worden gebruikt. Dit bijvoorbeeld is een van de populairste op Bijbel-apps:

“Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” Jeremia 29:11

Maar dit gaat over het einde van de ballingschap van Israël. Niet over of God een bepaalde baan of zo voor jou heeft.

Weet je, er zijn wel teksten waaruit blijkt dat God een bepaald doel met je leven heeft, maar die zijn vooral moreel. Gods plan met jouw leven is liefde. Worden als Jezus.

Ga bidden dus niet gebruiken als een soort alternatieve beroepskeuzetest. God heeft je zelf een verantwoordelijkheid gegeven. Er zijn gewone, aardse methodes voor om te ontdekken welk werk je moet doen.

Heb lief en doe wat je wilt

De grote kerkvader Augustinus zei eens: "Heb lief en doe wat je wilt." God wil liefde met je leven, en als je je daarop richt, volgen andere keuzes vanzelf.

En misschien is er wel niet één baan of loopbaan voor jou. Misschien heb je wel een heel scala aan mogelijkheden en gaat het erom dat je ergens ingroeit. Dat niet iets voor je klaar ligt, je moet het vinden en alles klopt - zoals er ook niet een ware is die je alleen maar hoeft op te zoeken - maar dat je iets gaat doen en dat het dan langzamerhand bij je gaat passen.

Volg niet je passie, zou ik ook kunnen zeggen, maar je passie volgt jou. Stort je gewoon in wat je doet en je gaat er vanzelf een liefde voor ontwikkelen. (Bekijk dit filmpje eens)

Dat God alles van je leven weet, betekent niet dat hij ook een soort ideaal-leven voor je heeft uitgestippeld, die je vervolgens alleen maar hoeft te ontdekken en dan te volgen. Het kan zo zijn, maar dat lijkt me meer een Westers waanbeeld dan iets wat uit de Bijbel blijkt. Het ideaal voor je leven is Jezus en liefde. Dat is het plan. De rest volgt wel. 

--:--