Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat maken hoffotografen mee bij de Oranjes?

Aflevering 2 van de podcast Blauw Bloed

Goed nieuws! Je kunt weer luisteren naar een nieuwe aflevering van de Blauw Bloed-podcast, waarin redacteur Tirza van der Graaf spreekt met inspirerende mensen, die op een of andere manier verbonden zijn met het Koninklijk Huis. Deze keer niet één, maar twee gasten in de podcast: de twee hoffotografen Vincent Mentzel en Patrick van Katwijk, van wie je het werk ongetwijfeld al weleens langs hebt zien komen.

Deel:

We kunnen het ons allemaal nog wel herinneren, dat verschrikkelijke moment tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Een iconische foto van een geschokte koninklijke familie gaat de hele wereld over. Die foto werd gemaakt door royaltyfotograaf Patrick van Katwijk, die op dat moment nog niet doorheeft dat zijn shot zo belangrijk zou worden. “Sterker nog, ik wist niet eens dat ik die foto had gemaakt”, vertelt Van Katwijk.

Lees verder onder de foto.

BB Podcast 2f

Black-out
Niemand had dit moment zien aankomen en ook voor Patrick kwam dit uit totaal onverwachte hoek. “Je hoort die knallen en je weet niet wat het is. Dan draai je je om en zie je een auto op je afkomen, terwijl er mensen door de lucht vliegen. Ik had echt geen idee wat er gebeurde. Mijn hersenen gingen alle kanten op, maar toch bleef ik mijn camera op die bus richten. Het was een soort van automatisme.”

Pas later ontdekt Patrick dat hij dit iconische beeld heeft vastgelegd. “Ik had niet heel veel ervaring met zulke dramatische gebeurtenissen, want het koninklijk huis is natuurlijk meestal feestelijk. Eigenlijk zag ik pas later dat ik die foto had gemaakt, toen ik in het perscentrum door mijn foto’s aan het bladeren was.”

Patrick heeft op dat verschrikkelijke moment een korte black-out gekregen, want hij weet niet meer precies wat er gebeurde in die paar seconden. Wat hij wel nog weet is dat hij gefocust bleef op de koninklijke familie, terwijl andere fotografen meer met de auto bezig waren. “Nieuwsfotografen hebben vooral die auto en de dader gefotografeerd. Omdat de koninklijke familie mijn focus was, heb ik hen in de bus gefotografeerd. Ik zou bijna zeggen dat ik die foto onbewust heb gemaakt", aldus Van Katwijk.

De gulden

Als staffotograaf voor NRC-handelsblad heeft Vincent Mentzel jarenlang de koninklijke familie gefotografeerd tijdens staatsbezoeken, evenementen en officiële staatsportretten. Ook zijn werk kennen we allemaal wel: het portret van Beatrix op de gulden. En dat was voor de fotograaf erg bijzonder. “De gulden was in mijn tijd onvervangbaar. Het was leuk dat ik iedere dag kon zeggen: ‘Kijk, ik leg weer een kwartje neer met een foto erop die door mij is gemaakt.' Het was heel bijzonder en eervol.” Ook heeft hij de portretfoto van Beatrix voor op de postzegel gemaakt.

Lees verder onder de foto's.

Met Claus in China
Al vanaf het begin van de zeventiger jaren volgt Mentzel de royals met zijn camera, dus hij heeft een hoop bijzondere momenten mogen bijwonen. “Een van mijn leukste reizen was naar China, met toen nog prinses Beatrix en prins Claus. Er mocht maar een heel klein groepje journalisten mee. We sliepen zelfs af en toe in hetzelfde huis, waardoor je met elkaar optrok. Dat was leuk, want de mensen lagen elkaar. De fotografen en de cameraman trokken vaak met prins Claus op, want hij hield van fotografie. Hij vroeg iedere dag wel ‘Wat heb jij gemaakt?’ en ‘Hoe gaat het?’ Hij dacht echt met de fotografie en de cameraman mee”, aldus Mentzel.

Benieuwd hoe het verhaal verdergaat? Luister hier dan snel verder naar het tweede deel van de Blauw Bloed-podcast met Vincent Mentzel en Patrick van Katwijk, of download hem in je favoriete podcast-app. Veel luisterplezier!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--