Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat snot en brandnetels met vlinders te maken hebben

In de nieuwe aflevering van de online videoserie met boswachter Jonathan duiken we samen in de wereld van… de vlinders!

Deel:

In de Rottemeren gaat boswachter Jonathan Leeuwis op zoek naar vlinders. “Je hebt hier zowel mooie houtachtige begroeiing als bloeiende kruiden als mooie plekjes uit de wind. Dat is goed voor heel veel verschillende soorten vlinders.”  

De favoriet van Jonathan

Hij komt een bont zandoogje tegen, een dagpauwoog en… een oranjetipje – zijn favoriet. “Een prachtig helderwit vlindertje met echt hele mooie oranje tipjes op de bovenvleugel.” Het is een unieke vlinder. “Je ziet ze maar heel erg kort. De meeste vlinders hebben meerdere generaties waarin ze vliegen. Dat oranjetipje heeft alleen maar een voorjaarsgeneratie. Die vliegt ongeveer vanaf begin april tot eind mei en daarna houdt het echt wel op.”

Worstelingen

In de video vertelt Jonathan van alles over de vlinders die hij tegenkomt. Maar hij ziet in de levensloop van vlinders ook veel terugkomen van zijn eigen worstelingen. “Ik heb lang niet altijd de wind mee gehad. Ik heb periodes gehad waarin ik een depressie heb gehad, waarin ik ben gepest. Ik heb het best wel moeilijk gehad.” Juist in die periode leert hij veel van vlinders. En dat heeft iets met snot te maken.

Benieuwd wat Jonathan ontdekte? En waarom brandnetels eigenlijk zo belangrijk zijn voor vlinders? Kijk dan aflevering 3 van de videoserie van Bid, bedank, bewonder:

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--