Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'We hebben superveel ruzie gemaakt, soms tot diep in de nacht'

Relatietherapeut Willeke eerlijk over haar eigen relatieperikelen

Onverschrokken eerlijk en kwetsbaar: Willeke is relatietherapeut, maar ze geeft ruiterlijk toe dat ze haar eigen relatie pas sinds een paar jaar écht leuk vindt. De opgedane kennis, uit theorie en praktijk, deelt ze graag met anderen. Zoals ze zelf zegt: ''Het voordeel van mijn relatie is dat ik kan delen wat mijn man en ik noodgedwongen zelf hebben moeten uitvogelen.''

Deel:

In de rubriek 'Dit ben ik'  in Eva 7 vertelt Willeke van Voorst (36) eerlijk over haar eigen relatie: ‘Wij hebben het elkaar heel moeilijk gemaakt.’

Welke ruzie vergeet jij niet snel?

“Welke van de 10.000? Mijn man en ik hebben superveel ruzie gemaakt, soms tot diep in de nacht. Steeds kwamen we in hetzelfde patroon terecht. Hij trok zich terug en ik achtervolgde hem met verwijten of klagen. Ik was op zoek naar geruststelling en hij zocht veiligheid. We hebben het elkaar heel moeilijk gemaakt. Als stellen in de praktijk met ruzie komen, begrijp ik daarom goed. Zo kan ik het gedoe normaliseren.

Het kan echt goedkomen, maar het is wel heel hard werken. Vrede vinden met jezelf is belangrijk, onderwerpen als hechting en zelfbeeld spelen vaak een rol. Daar begin je niet meteen mee, maar daar kom vaak wel op uit. Relatietherapie gaat niet alleen over de relatie tussen partners, maar ook over de relatie met jezelf.”

Wat was je meest bizarre gebed?

“Op de basisschool had ik scheve tanden, daarmee werd ik gepest. Op een avond bad ik of God mijn tanden recht wou zetten. Teleurgesteld dat ik was de volgende ochtend!

Ik blijf hopen op een wonder

Een ander bizar gebed: of God mijn zieke schoonzusje Laura beter wil maken. Ze heeft ME en kan alleen maar op bed liggen. Ik blijf hopen op een wonder. Maar het is een bizar gebed, want het kan toch helemaal niet?! Ik weet ook niet wat ik moet zeggen. Ik bid voor hoop en kracht, maar ook voor genezing. Ik denk dat God begrijpt hoe moeilijk het voor me is om elke dag hetzelfde gebed te bidden en ik geloof dat Jezus met mij mee bidt. Daar moet ik het mee doen.”

Welke dag in je leven zou je (willen) overdoen en waarom?

“Mijn bruiloft. Ik was heel jong en het ging zo snel. Ik zou de huwelijksnacht willen overdoen. Van de spanning hadden we niks gegeten. We zaten met alleen een zakje drop op onze hotelkamer. Aan roomservice deden ze niet meer om twee uur ’s nachts en ik had honger. Je kan toch niet over seks nadenken als je honger hebt! Het was een beetje een teleurstelling. Ik zou die dag over willen doen met wie ik nu ben. Dan zou het een hele fijne, relaxte dag zijn en een fijne huwelijksnacht.”

Je kan toch niet over seks nadenken als je honger hebt!

Wat was voor jou het moment dat je geloof wankelde?

“Op mijn achttiende ging ik met mijn man naar een spreker in de Gereformeerde Gemeente. Omdat ik naar de kroeg ging en tv keek, zei deze man tegen mij: ‘Jij bent geen kind van God.’ Ik dacht: daar ga jij niet over. Toch stond blijkbaar een achterdeurtje open. Zijn woorden haakten aan mijn verlatingsangst die is ontstaan toen ik nog maar één jaar oud was. Mijn broertje kreeg kanker en is later ook overleden. Mijn ouders moesten lang en vaak in het ziekenhuis zijn. Ik zag ze komen en gaan, dus ik kon geen basisvertrouwen opbouwen. Zij zijn heel liefdevol en beschikbaar, maar die periode heeft mijn leven getekend. Van jongs af had ik een onthecht gevoel en verlatingsangst. De woorden van de spreker maakten me een half jaar ziek en overspannen. Het vertrouwen dat God van me hield, was ik kwijt. Totdat ik na een half jaar een bijzondere ervaring met God had, een soort gesprek met God. Vanaf dat moment wist ik dat God mij nooit zou verlaten.”

Wat of wie is het kostbaarste in je leven?

“Mijn man! Hij is mijn steun en toeverlaat. Freek maakt me altijd aan het lachen en weet precies wanneer ik pijn heb in mijn hart. Ik zou niet weten hoe ik zonder hem verder zou moeten.

Ondanks alle ellende zijn we bij elkaar gebleven. En dankzij de ellende zijn we super hecht. In mijn e-boek beschrijf ik het zo: ‘Na ruim zeven moeizame jaren, vier therapeuten, twee therapiegroepen, drie relatieweekenden, vele boeken en een studie van vier jaar tot (relatie)therapeut – kan ik zeggen dat ik een hele sterke relatie met mijn man heb. Onze relatie heeft heel wat stormen doorstaan’.”

Lees ook: 7 bouwstenen voor een gezonde relatie

Echte gesprekken

Willekes website: leveninjerelatie.nl

Fotografie: Elisabeth Ismail
Visagie: Judith Looye

Dit artikel is eerder in het Eva-magazine verschenen.

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--