Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'We hopen deze online-Pinksterconferentie met meer mensen dan ooit te vieren!’

Interview met directeur Ruben Flach

De voorbereidingen voor de vijftigste Pinksterconferentie van Opwekking waren al maanden in volle gang, toen begin maart, ten gevolge van de coronamaatregelen alle evenementen voor de komende maanden werden afgelast. Opwekking zette alle zeilen bij en slaagde erin om komend Pinksterweekend een prachtig online programma als alternatief te bieden. Dit is te volgen op het door de EO ontwikkelde platform samenkerksamensterk.nl.

Deel:

Wij gingen hierover in gesprek met Ruben Flach, sinds 2015 directeur van Stichting Opwekking en actief als spreker in gemeenten en kerken. Daarnaast is hij aanbiddingsleider en muzikant in zijn eigen kerkelijke gemeente in Dordrecht. We vroegen Ruben naar zijn werkzaamheden voor Stichting Opwekking en hoe het komend weekend eruit komt te zien, nu de Pinksterconferentie voor het eerst in vijftig jaar niet door kan gaan. 

Ruben Flach: “Ik gun het iedereen om een persoonlijke ontmoeting met Jezus te hebben en doe wat ik kan om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met God en Zijn woord. Ik heb het voorrecht om met grote regelmaat op zondag op de preekstoel te mogen staan en de Bijbelse boodschap met mensen in het hele land te delen. Deze boodschap verandert mensen, dat zie ik ook jaarlijks gebeuren tijdens de Pinksterconferentie. Mensen worden stilgezet en levens worden veranderd. Het is heel bijzonder om met stichting Opwekking, op verschillende manieren, grote aantallen volwassen, tieners en kinderen te kunnen bereiken met het evangelie van Jezus.” 

‘Opwekkingsmuziek raakt harten’

“Ik ben naast predikant ook muzikant en als ik zie wat een impact Opwekkingsmuziek binnen kerken en in het leven van mensen heeft, ben ik dankbaar dat wij als Stichting Opwekking hieraan een bijdrage mogen leveren. Deze muziek raakt harten en ik ben ervan overtuigd dat dit door God aan ons gegeven is. Muziek met als doel om Hem te aanbidden, groot te maken en onze harten te raken. We brengen elk jaar een cd uit met twaalf nieuwe nummers, die binnen de kerken gebruikt kunnen worden voor aanbidding van God.

Ook ondersteunen wij met Stichting Opwekking opvoeders en kerken om het gesprek met kinderen aan te gaan over het geloof. Recent hebben wij de naam van dit onderdeel van Opwekking, veranderd in Opwekking Go. Dat staat voor Opwekking en gelovig opvoeden.

Daarnaast is leiderschapsontwikkeling een belangrijk onderdeel van het werk van Stichting Opwekking en organiseren wij jaarlijks de Global Leadership Summit (GLS), een tweedaagse conferentie met als doel om iedereen die bij leiderschap betrokken is, hierin verder te ontwikkelen.”

‘Er worden duizenden mensen geraakt tijdens de Pinksterconferentie’

“In april was het zestig jaar geleden dat Stichting Opwekking ontstond en dit jaar zou de Pinksterconferentie voor de vijftigste keer worden gehouden. Een jubileum waar we niet aan voorbij wilden gaan en dat wij wilden gedenken met een aantal speciale activiteiten. Wat dit voor activiteiten zijn, ga ik niet verklappen, want we hopen dit mooie programma gewoon mee te nemen naar volgend jaar. Verschillende elementen van het programma waren speciaal gericht op het vieren van de vijftigste Pinksterconferentie. Er zou onder andere een museumtent zijn met allerlei foto`s en films van de afgelopen vijftig jaar. 

Getuigenissen

De Pinksterconferentie begon als een soort gemeenteweekend met een aantal bevriende christenen en is uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks meer dan zeventigduizend bezoekers komen. Het stemt ons tot grote dankbaarheid dat God dit werk zegent en dat er duizenden mensen geraakt worden tijdens de Pinksterconferenties. Er is sprake van een opwekking tijdens de Pinksterconferenties en we horen regelmatig van bezoekers dat zij vol van de Heilige Geest vertrekken na deze weekenden.” 

Een van de getuigenissen na een Pinksterconferentie: “Ik was op een moeilijk punt in mijn leven beland en had te maken met veel geestelijke en lichamelijke ongemakken. Ik vroeg God om mij weg te nemen, want ik wilde liever bij Hem in de hemel zijn, dan nog langer op aarde te moeten leven. Mijn kinderen waren groot genoeg om zichzelf te kunnen redden, dus in mijn ogen was mijn bestaan nutteloos geworden. Ik zei tegen God: Neem me maar weg, het is genoeg geweest. Een vriendin zei: ‘Dat kun jij wel vinden, maar God is nog niet klaar met jou. Hij heeft nog iets voor jou in petto.’ Ik ben in mijn rolstoel naar de Pinksterconferentie gegaan en wat daar gebeurde had ik nog nooit meegemaakt. Tijdens een lezing van Kees Goedhart, over de Heilige Geest, werd ik aangeraakt door God. Dat is het begin geweest van een enorme verandering in mijn leven!”

Ruben Flach: “Ik word altijd enorm geraakt als mensen mij vertellen dat zij door God zijn geraakt. Laatst vertelde iemand mij dat bij elke doopdienst in zijn kerk, er minstens één getuigenis is van iemand die tot geloof is gekomen tijdens de Pinksterconferentie. Zo bijzonder! God heeft deze bijzonder plek en gelegenheid aan Nederland gegeven, zodat iedereen Hem kan leren kennen! De Pinksterconferentie is van ons allemaal!”

Een grote uitdaging

“In de eerste instantie was het een enorme schok en een grote teleurstelling toen wij te horen kregen dat de Pinksterconferentie niet door mocht gaan. We waren met zo`n duizend vrijwilligers al maanden bezig met de voorbereidingen van deze conferentie. Alles moest tot stilstand worden gebracht en we moesten meteen omschakelen en proberen om alles terug te draaien om de financiële strop zoveel mogelijk te beperken.

Tegelijkertijd gingen we aan de slag om een digitale Pinksterconferentie te organiseren en dat is gelukkig heel goed gelukt. We gaan het hele Pinksterweekend programma`s uitzenden via onze mediapartners, zoals de Evangelische Omroep, Groot Nieuws Radio, Family7, New Faith Network en diverse YouTube kanalen. Er zijn programma`s voor kinderen, tieners, jongeren en volwassenen en we hopen de sing-in, die altijd enorm veel belangstelling trekt, dit jaar online te kunnen realiseren. Het was een uitdaging, maar we hopen dit jaar de Pinksterconferentie met meer mensen dan ooit te kunnen vieren op het platform samenkerksamensterk.nl.”

Financieel tekort

“Helaas is er een groot financieel tekort ontstaan doordat de Pinksterconferentie niet doorgaat. Gelukkig krijgen wij veel donaties binnen van bezoekers die ervoor kiezen om hun aanmeldkosten om te zetten in een gift en krijgen we hartverwarmende reacties binnen van mensen die de Pinksterconferentie een warm hart toedragen. 

Iemand stuurde ons bijvoorbeeld: ‘We komen al een aantal jaar naar de Pinksterconferentie en hebben daar bijzonder momenten beleefd, herinneringen gemaakt en een glimp van God mogen zien. Opwekking begint met een aanraking van God, daar kan ik absoluut van getuigen. Het was daarom ook een enorme teleurstelling dat de Pinksterconferentie dit jaar niet doorgaat. Maar wat een mooi gebaar van jullie om het geld terug te willen storten van onze aanmeldingen. We willen echter absoluut geen geld terug en willen dat jullie dit gebruiken om de gemaakte kosten te compenseren, zodat Opwekking kan blijven bestaan en wij volgend jaar gewoon weer naar de Pinksterconferentie kunnen komen! God voorziet, ook in de financiële nood, dus vertrouw op Hem. Wij bidden voor jullie, voor Opwekking, voor de Pinksterconferentie, voor de campagne!!’ 

Dit bericht is hartverwarmend en onderstreept de eenheid die wij als gelovigen met elkaar vormen. Kerkmuren vervagen als wij God grootmaken en aanbidden! Ik hoop dat tijdens deze online Pinksterconferentie de fysieke afstand tussen al deze duizenden kijkers weg zal vallen. Dat wij ons samen verbonden zullen voelen in de naam van Jezus en met elkaar God zullen aanbidden en grootmaken!” 

Samenkerksamensterk.nl

Tijdens het Pinksterweekend is samenkerksamensterk.nl dé online thuisbasis om samen Pinksteren te vieren en de digitale Pinksterconferentie van Opwekking te volgen. Op het interactieve platform van de EO kunnen bezoekers via een livestream onder meer samenkomsten en seminars volgen met o.a. sprekers als Nelinda Troost, Otto de Bruijne en Jurjen ten Brinke. Ook vind je hier het alternatieve programma.

Als je gelooft in samen - Steun de EO 

Geschreven door

Rita Maris

--:--