Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Welke planeet?

Blog van TimZingt

“Gaat het wel?” Hope kijkt me lachend aan vanaf zijn zonnige foto. Woest kijk ik in zijn richting. “Gaat het wel? Gaat het wel?! Wat is dat nu voor onzinnige vraag! Kijk om je heen. Zie je niet dat we in crisis zijn? Op welke planeet leef jij?” “Op de jouwe,” glimlacht Hope. “Maar wat is er dan precies?”

Deel:

Ik kijk verbijsterd in zijn richting: “Weet je niet dat we een coronacrisis hebben? Er is een ziekte waaraan je met dikke pech gewoon kunt doodgaan.”
“Oké,” zegt Hope nadenkend. 

Ik: “Heel Nederland ligt plat! Ik kan niet naar mijn werk. Dat is op zich niet zo erg, maar weet je wat wél erg is? De kinderen zijn de hele dag thuis. Ze mogen niet naar school! We zitten zo op elkaars lip dat de spanning hier soms in plakjes te snijden is.” 

“Oké,” begint Hope. Maar ik blaf verder: “En mijn tournee ligt op zijn gat en nu mis ik mensen die voor me applaudisseren, want ik kan je vertellen: mijn kinderen doen dat niet, zelfs mijn sponsorkindje niet. Misschien gaat ook de vakantie niet door die we net hadden geboekt. En ik denk dat Cor en Don die euro’s niet gaan terugstorten en doodleuk zeggen: ‘Je zit nu toch al all-inclusive in je eigen huis?’ Straks krijgen we een lockdown en zit ik hier met nog maar voor twee weken wc-papier. Hope, het zou jou sieren als je eens wat compassie zou tonen. Misschien is het een idee om wat sponsorgeld terug te storten?” 

Hope (na enig nadenken): “Dus als ik het goed begrijp, zit jij zonder werk, zit je thuis met je kinderen die niet naar school kunnen en is er niets om hen te entertainen; je maakt je zorgen over ziektes die ernstig kunnen zijn en bent bang dat je je bestaanszekerheid gaat verliezen.”
“Ja,” piep ik.
Hope: “Mmm. Dat klinkt me bekend in de oren. Dat is mijn situatie hier in zonnig Afrika. Alleen dan zonder wc-papier, all-inclusive vakantie en voldoende spaargeld om het nog een tijdje uit te zingen. Jij noemt dat crisis, voor mij heet dat dagelijks leven. Zo gaat dat op veel plekken in de wereld. Dus: op welke planeet leef jij eigenlijk?”
“Op de jouwe,” stamel ik. 

Geschreven door

TimZingt

--:--