Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wereldwijd 80.000 nieuwe christenen per werkdag

‘Het gaat niet bergafwaarts met het christelijk geloof’

‘Er is vreugde in de hemel over iedere zondaar die zich bekeert.’ Ik moest de afgelopen dagen veel aan deze tekst denken, nadat ik een onwaarschijnlijk getal had gezien. Iedere werkdag komen er wereldwijd namelijk 80.000 christenen bij.

Deel:

Typ ik geen nul te veel? Nee, het klopt: 80.000 nieuwe christenen per werkdag. Dat zijn er zo rond de twintig miljoen per jaar. De cijfers komen van het gerenommeerde onderzoeksbureau Pew Religion Research, dus ze zullen wel kloppen. Alhoewel, het onderzoek is al van even geleden en de kritiek is dat de cijfers aan de magere(!) kant zijn. Het getal kan dus nog wat hoger.

“Maar er overlijden toch ook christenen?” vroeg iemand me. Ook dat klopt: die 80.000 is het netto ‘geboorteoverschot’ plus een aantal nieuwgelovigen. En nu wilt u natuurlijk weten hoeveel mensen er iedere dag worden wedergeboren tot een levend geloof, maar dat weet Pew niet. Dat weet alleen de hemel. Maar mijn indruk is dat er in de hemel iedere dag veel vreugde moet zijn.

Heeft het wel zin om zo’n onderzoek te doen en dan met deze onwerkelijke cijfers te komen?
Want wat zegt een getal van 80.000 ons nu eigenlijk? Om op dat laatste in te gaan: soms denken mensen dat het bergafwaarts gaat met het christelijk geloof. En zo’n cijfer laat zien dat het tegendeel waar is. Het is zelfs nog nooit zo goed gegaan. Maar zo’n getal zegt natuurlijk niets over het ‘geestelijk gehalte’ van de 2,2 miljard christenen die er op dit moment zijn. En daarom is het maar een getal, niet meer dan dat.

Nog zo’n getal: in het jaar 2050 zullen er drie miljard christenen op deze aardbol verblijven. Theoloog Tom Wright gebruikte dit getal onlangs om de urgentie van goede theologische opleidingen te onderstrepen, want die drie miljard mensen zullen toch enig godsdienstig onderwijs moeten ontvangen. En gelijk heeft hij. Ten slotte een disclaimer: ook de islam groeit hard. De mens is kennelijk een religieus wezen.

Geschreven door

Andries Knevel

--:--