Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is Claudia Procula, de vrouw van Pontius Pilatus?

Nieuwe rol in 'The Passion 2023'

In de dertiende editie van 'The Passion' introduceert KRO-NCRV het personage Claudia Procula, de vrouw van Pilatus. Tijdens de live-uitzending op Witte Donderdag 6 april kunnen kijkers voor het eerst kennismaken met deze nieuwe rol en haar verhaal krijgt verder vorm en inhoud in 'The Passion Hemelvaart' op donderdag 18 mei.

Deel:

Claudia wordt vertolkt door actrice Nhung Dam. Wederom wordt door de omroep een vrouw geïntroduceerd waarover door de tijd heen verschillende verhalen zijn ontstaan. Vorig jaar introduceerde KRO-NCRV het vrouwelijke personage Maria Magdalena. Met de rollen van Claudia en Maria Magdalena wil de omroep ook nieuwe, andere stemmen laten horen in het verhaal van Pasen en Hemelvaart. 

Wie is Claudia Procula, de vrouw van Pontius Pilatus?

Claudia Procula is de vrouw van Pilatus. In de Bijbel wordt zij slechts één keer genoemd. In het dat verhaal wordt er een boodschap bij Pilatus gebracht, waarin zijn vrouw hem waarschuwt voor Jezus. Ze heeft een waarschuwende droom over Jezus gehad. De korte benoeming van Claudia in de verhalen levert in ieder geval een mysterie op. Wie was zij precies? Wat was het doel van haar bericht?

'Heb toch niet te doen met dien Rechtvaardige want ik heb heden veel geleden in den droom om Zijnentwil.' [Mattheüs 27 : 19]

The Passion 2023

Er zijn door de tijd heen veel verschillende verhalen en ideeën opgekomen die op die vragen een antwoord proberen te geven. Had ze in het paleis iets opgevangen van de geruchten over Jezus? Heeft Pilatus haar deelgenoot gemaakt van zijn zorgen? Claudia lijkt met haar bericht haar man te willen weerhouden Jezus te veroordelen, zo zien we dit jaar in The Passion. In The Passion Hemelvaart brengt niet alleen Claudia Pilatus aan het wankelen, ook Maria Magdalena speelt hierin een belangrijke rol. Beiden confronteren Pilatus met de vraag: Wat is waarheid?

'The Passion' Hemelvaart 2023

The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--