'Wie is de Mol': de lippen van presentator Rik van de Westelaken
2 januari 2024 · 13:02
Update: 8 januari 2024 · 10:34
Zaterdagavond zit ik er weer klaar voor, met een groepje vrienden, een schaaltje chips en een glaasje lekkers: Wie is de Mol?
Pieter-Jan vindt er wat van
Met mij kijken nog zo’n drie miljoen Nederlanders naar het programma, waarmee het bij de meest bekeken televisie van Nederland hoort. Nu het nieuwe seizoen voor de deur staat, is het belangrijk om even stil te staan bij de ziel van Wie is de Mol? Die zit ’m niet in de bekende Nederlanders (van wie ik het gros niet ken) of de geniale opdrachten, exotische locaties of uitgerekte spanningsmomenten. Nee, die vinden we in de lippen van presentator Rik van de Westelaken.
Een bevriende logopedist wees me erop, en als je het eenmaal ziet, kun je er niet meer omheen: de presentator van Wie is de Mol? perst zijn lippen samen na het laatste woord van iedere zin. Maar waarom?
Een rondje googelen levert een schat aan informatie op. Zo zouden mensen die hun lippen samenknijpen bedachtzaam, boos, geïrriteerd of afkeurend zijn. Het kan een poging zijn niet in huilen uit te barsten of een teken van twijfel. Kiespijn is ook een optie. Zo zie je maar: wie googelt naar symptomen, eindigt met een schier eindeloze lijst opties, waar we doorgaans de meest heftige van onthouden.
Maar ik denk dat de lippen van Rik simpelweg tonen dat hij doodsbang is om een woord te veel te zeggen. Hij kent het verborgen geheim van het programma: de identiteit van de mol. Daarom perst hij zijn lippen na iedere frase samen: zo floept er niets uit. En daarmee vormt dat vastberaden streepje onder zijn neus het hart van het programma: het mysterie.
Wij kijkers doen er alles aan om het te weten te komen. We noteren hints, luisteren podcasts, praten erover met collega’s en fabriceren hele theorieën – tenminste: dat doe ik. Wellicht ben ik een uitzondering. Daar, achter die ferm gesloten lippen, bevindt zich het mysterie. We beseffen: zodra het ontrafeld is, is de lol eraf. Dan heeft het programma geen zin meer. En tóch willen we het weten en hangen we aan de getuite lippen van Rik.
Jawel, het is net het leven. We snappen er niks van en zoeken wanhopig naar iedereen die het raadsel ervan kan oplossen. We hangen aan de lippen van mensen die wat duiding en informatie geven, fabriceren hele theorieën en denken voortdurend dat we het nu toch wel doorhebben. En zoals ‘molloten’ eindeloos kunnen bekvechten over hun verdenkingen, kunnen we eindeloos discussiëren over onze ontdekkingen: dus zo zit het leven in elkaar!
Als christenen zijn we er helemaal goed in. We hebben het leven ontdekt in Jezus Christus en onze interpretatie van dat leven is natuurlijk de enige juiste – die verdedigen we met hand en tand. Maar misschien is het net als Wie is de Mol? en zit de crux ’m nu juist in het mysterie. Het kan geen kwaad af en toe onze lippen op z’n Riks op elkaar te knijpen.
Nieuw seizoen van Wie is de Mol? 2024
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Column TimZingt: 'Een effectievere investering dan kennis en kunde is er niet'
TimZingt over effectieve investeringen
Column TimZingt: 'Een effectievere investering dan kennis en kunde is er niet'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
Lees ook
- Van baden in Evian tot ganzen als beveiliging - de gekste feitjes over gevangenis en hotel
Wil je weten
Van baden in Evian tot ganzen als beveiliging - de gekste feitjes over gevangenis en hotel
- Moeder en dochter onder één dak: ‘Mijn moeder loopt echt niet constant bij me naar binnen’
Moeder en (volwassen) dochter onder één dak
Moeder en dochter onder één dak: ‘Mijn moeder loopt echt niet constant bij me naar binnen’
- Column Arjan Lock: ‘Mam, ik lijk steeds meer op jou’
Column Arjan Lock: ‘Mam, ik lijk steeds meer op jou’