Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilbert doneerde indirect een nier aan zijn schoonmoeder

‘Je kunt alle bijzondere dingen nog doen’

Wilbert Jansen (27) doneerde indirect een nier aan zijn schoonmoeder. Om te bewijzen dat je met één nier net zoveel kunt als met twee, wil hij een triatlon voltooien.

Deel:

“Mijn schoonmoeder Petra had het nooit veel over haar nierziekte, ze klaagt niet snel. Maar op een gegeven moment vroeg ze wel of mijn vriendin en ik mee wilden naar een voorlichting over orgaandonatie in het ziekenhuis. Hier kwam ik erachter dat een nier doneren prima kan als je gezond bent. Ik besloot dat ik wilde kijken of ik een geschikte donor zou kunnen zijn.”

Nierpsycholoog

Wie een nier wil doneren, ondergaat een zorgvuldig traject. Zo kreeg Wilbert een aantal onderzoeken en een tweedaagse screening om te kijken of zijn lichaam een nierdonatie goed kon doorstaan. “Ik heb ook een gesprek gehad met een ‘nierpsycholoog’. We zijn alle situaties langsgegaan waarin je terecht zou kunnen komen, waarom ik deze keuze gemaakt heb en hoe ik erin sta. Je wordt fysiek en mentaal goed onderzocht en voorbereid.”

Uiteindelijk staat Wilbert een nier af, maar niet aan Petra: “Onze bloedgroep komt niet overeen. Daarom hebben we een zogenaamd cross-over-traject doorlopen. Het idee is dat je als donor en ontvanger organen ‘uitwisselt’ met koppels die ook geen directe match met elkaar hebben. Dat betekent dat mijn nier naar een anonieme derde persoon is gegaan. Ook mijn schoonmoeder kreeg de nier van een vreemde. Ik weet niet bij wie mijn nier terecht is gekomen, maar het voelt alsof-ie bij Petra zit.”

Twee nieren

“Nierdonatie zou wat mij betreft normaal moeten zijn. Je lichaam heeft twee nieren, maar kan prima functioneren met één. Het is alsof je twee bewakers hebt die twee schermen in de gaten moeten houden. Als je een van de bewakers ontslaat, kan de bewaking nog steeds functioneren.”

Ik ben nu volle bak aan het trainen

Wilbert heeft weinig last gehad van het afstaan van zijn nier. “De operatie is nog maar drie maanden geleden en eigenlijk kan ik alles weer. De eerste weken zat ik veel thuis. Voor mensen die Netflix-fan zijn, kan ik dat aanraden,” lacht hij. “Je hebt niet veel pijn, alleen je hebt wat weken nodig om te herstellen. Mijn conditie en spiermassa moet ik nog wel opbouwen. Ik ben nu volle bak aan het trainen, want ik wil binnen een jaar na de operatie weer een triatlon kunnen doen. Een nierdonatie is niet bijzonder, je kunt alle bijzondere dingen nog doen. Dat wil ik mensen meegeven.”

De 100: wachten op een donor

In de 6-delige EO-serie De 100: wachten op een donor volgt presentator Bert van Leeuwen mensen die soms al jaren wachten op een geschikte donor. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan, is er hoop op meer orgaandonoren in ons land. Is deze verwachting uitgekomen? Is het leven van de deelnemers – onder wie Wilbert – veranderd? De persoonlijke verhalen van zowel de ontvanger als de donor zijn indringend én hoopvol.

Vanaf maandag 29 maart, 21.30 uur, NPO 1

Tekst: Lars Jacobusse 
Beeld: Moon Jansen

--:--