Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilbert zet graag de duurzame bloemetjes binnen

Gezellig, een mooi bosje bloemen. Maar wist je dat ook bloemen duurzamer kunnen? Wilbert geeft weer een aantal praktische tips.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bloemen koop je op de markt, of bij een stalletje op de hoek. Misschien denk je er niet zo over na en dat is ook logisch. Maar ook bloemen hebben impact op het klimaat. De ene bloem meer dan de andere. Daarom geef ik je wat tips om bij je keuze voor de bloemen ook rekening te houden met duurzaamheid. Want ook bloemen kun je bewuster kopen.

 • Stel vragen! Wat is bijvoorbeeld de herkomst van het bosje dat jij op het oog hebt? Van de volle grond en Nederlands is - vaak - het duurzaamst. Als ze zijn ingevlogen of in de kas geteeld dan zijn ze logischerwijs minder duurzaam.
  Dus een mooie stimulans om je lokale bloemenboer te steunen.
   
 • The Flower Family is een mooi initiatief: zowel sociaal als duurzaam. Ze hebben elke week een ander assortiment. En je kunt een abonnement nemen: je bepaalt dan zelf hoe vaak en wanneer je een bos toegestuurd krijgt.
  Mijn lievelingsfilmpje op de site: ome Henk vertelt over bloemen.
 • Er worden enorm veel bloemen weggegooid. Gelukkig zijn er ook plekken waar je een bosje tegen verspilling kan kopen. 
   
 • Als je bloemen langer blijven staan, dan hoef je ook minder vaak nieuwe bloemen te kopen. Zo simpel kan het zijn. In dit artikel staan wat tips (let op, ze zijn niet allemaal even duurzaam).
   
 • Verdiep je: zo’n hip veldboeket lijkt misschien duurzaam, maar is het niet altijd. Hier lees je meer over de ecologische impact van de bloementeelt. 
   
 • Meer lezen? Milieu Centraal heeft een handige bloemenkalender en informatie over bijvoorbeeld keurmerken voor bloemen waar je op kunt letten.

En: zelf bloemen verbouwen is natuurlijk heel duurzaam. Als je een veldje of een strookje grond hebt, kun je het heel makkelijk zelf doen! Plant nu de bollen voor mooie tulpen bijvoorbeeld in het voorjaar en zet een reminder in je agenda om te zaaien in het voorjaar. Vanaf maart kun je daarmee beginnen (eerst achter glas, daarna buiten).

Heb jij nog tips voor duurzame bloemen? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen.

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--