Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willianne werkt met vrouwen in het geteisterde Somalië: ‘Behalve schaarste zie ik ook kracht’

In een vluchtelingenkamp in Doloow, Somalië, heeft EO-directeur Arjan Lock een ontmoeting met Willianne van Slooten (42) van EO Metterdaad-partner World Vision. Ze is op werkbezoek en deelt haar ervaringen als programmamanager in dit Somalische kamp. “Ik ben onder de indruk van de heftigheid van de situatie én van de veerkracht van de vrouwen die hier proberen te overleven.”

Deel:
Wat is er aan de hand in Somalië?

“Dit Afrikaanse land wordt geteisterd door gewapende conflicten en natuurrampen. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen op zoek naar veiligheid en eten. De kampen zitten overvol.”

Hoe is de situatie in het kamp?

“Schrijnend. Mensen komen vaak na een wekenlange vlucht moe en ondervoed aan. Ze maken een hutje van wat takken, plastic en doeken waar ze met het hele gezin in slapen. Er is één matje, waar ze om de beurt op liggen. Ze hebben heel weinig spullen. Hooguit een pan, wat borden en de kleren die ze aan hebben. Er is gebrek aan schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en onderwijs. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om onvoldoende eten en drinken te hebben voor mijn gezin. Ik vraag wel eens aan mijn kinderen: weten jullie wel hoe goed jullie het hebben?”

Wat heeft je het meest geraakt?

“Dat de mensen het weinige wat ze hebben, een kommetje eten of een beker melk, delen. En dat sommige mensen het alsnog niet redden. Dat is hartverscheurend om te zien. Maar behalve schaarste zie ik ook kracht. Somalische vrouwen zijn veerkrachtig en doen álles om te zorgen dat hun kinderen overleven. Ja, overleven is wat ik hier in z’n puurste vorm zie.”

Je gelooft in God. Hoe helpt dat bij je werk voor de mensen in Somalië?

“Ik geloof dat God ieder mens geschapen heeft. Als ik dan naar de mannen, vrouwen en kinderen om me heen kijk hier, dan weet ik dat God hen allemaal ziet en van hen houdt. Dat wil ik laten zien in mijn ontmoetingen én in de hulp die we bieden. Die hulp is zo basaal is, dat dit het verschil van leven of dood kan betekenen.”

Wat is je hoop?

“Hoop is soms lastig te vinden, moet ik toegeven. Hoop schuilt in kleine successen: dat we bijvoorbeeld kunnen zorgen dat kinderen naar school kunnen. Of vrouwen leren hoe ze – ondanks extreme droogte of hevige regenval – tóch gewassen kunnen verbouwen en genoeg eten hebben om te overleven. Iets doen maakt verschil en heeft zin. Daarom ben ik hier.”

Wat kunnen wij in Nederland doen?

“Als je gelooft, bid dan voor de mensen in Somalië. En als je de mogelijkheid hebt: wil je dan wat je kunt missen met hen delen? Met jouw hulp kunnen onze medische teams ondervoede kinderen behandelen en bijvoeding geven. Bovendien zorg je met jouw gift voor schoon water, hygiënische sanitaire voorzieningen en basisgezondheidszorg om ziektes tegen te gaan.”

Geef hier voor de vrouwen in Somalië

Foto en interview: Arjan Lock

Geschreven door

Susanne Jonker

--:--