Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zangeres Sera Noa: 'Belangrijk besluit bracht me weer op de goede weg'

De Nachtzoen, woensdag, 23.34 uur, NPO 2

Als kind uit een muzikaal gezin stond Sera Noa (Sera van der Vijver) al vroeg op het podium. Maar in haar prille carrière kreeg de zangeres ook al te maken met tegenslagen. In 'De Nachtzoen' (EO) vertelt ze aan presentator Marleen Stelling hoe een belangrijk besluit haar weer op de goede weg bracht.

Deel:

“Tijdens de vele talentenjachten in mijn jeugd beleefde ik geluksmomenten, maar werd ik ook vaak afgewezen. Toch bleef ik altijd in mezelf geloven", vertelt Sera Noa, die vanavond te gast is in De Nachtzoen. "Desondanks was mijn eerste jaar op het conservatorium heel pittig. Ik had nooit zangles gehad en kreeg veel kritiek op mijn techniek. Toen ik in het derde jaar door knobbeltjes op mijn stembanden lang niet kon zingen, raakte ik voor mijn gevoel echt een deel van mijn identiteit kwijt.”

Hoe vond je de weg terug?
“Mijn levensmotto is ‘Never give up’. Zo heet ook het liedje dat ik in de finale van het Junior Songfestival zong. Ik besloot weer te gaan dromen, zoals ik in mijn kinderjaren deed. Daardoor kon ik het zingen weer oppakken en opnieuw nummers schrijven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik doe wel weer dingen waar ik gelukkig van word.”

Wie is Sera Noa?

• 22 jaar
• Singer-songwriter
• Studeerde jazz & pop aan het conservatorium in Zwolle
• Haalde in 2011 de finale van het Junior Songfestival
• Trad op met haar vader, zandtovenaar Gert van der Vijver, en met Adrian Snell, Stef Bos en Karin Bloemen
• Winnares zangshow All together now (RTL 4) in 2020
• Eerste EP Nothing without you verscheen in 2017; ze bracht dit jaar de EP Hey you! uit

Wat kenmerkt jouw muziekstijl?“ 
Het zijn singer-songwriter-popnummers over onderwerpen uit het echte leven. Zo zing ik op mijn nieuwste album liefdesbrieven aan mijn ex-vriendjes. Als ik iets in het echte leven moeilijk kan verwoorden, doe ik dat in eerlijke, pure gedachtespinsels op muziek.”

Waar staat de mooiste kerk?
“De Bethelkerk in Drachten heeft een speciale betekenis voor me, omdat ik er ben opgegroeid. Een kerkgebouw dat veel indruk op me heeft gemaakt toen ik er optrad, is de Broerekerk in Bolsward. Een oude kerk die na een verbouwing een glazen overkapping heeft, waardoor er een mooie lichtinval is ontstaan.”

Ik zing eerlijke, pure gedachtespinsels

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van de verloren zoon laat zo mooi zien hoe de Vader altijd met open armen op ons wacht, ook al dwalen we ver af. Ook de boodschap aan die ontevreden oudste zoon raakt me. Wat is het inspirerend en mooi dat ik al in het huis van de Vader mag wonen!”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Een boekje waarin ik al drie jaar lang brieven aan God schrijf over alles waar ik doorheen ga. Ook mijn gitaar, die me helpt om me te uiten in mijn muziek, probeer ik nog mee te nemen. En mijn mobiel.”

Wie bewonder je?
“Mijn ouders, omdat hun geloofsleven mij en de andere kinderen heel erg heeft geïnspireerd. Ze hebben altijd biddend om ons heen gestaan en ons geleerd om onze dromen – groot en klein – na te jagen. Dat maakt hen gelukkig en ons ook.”

De Nachtzoen

Woensdag 16 november, 23.34 uur, NPO 2 (of kijk nu via NPOStart)

Geschreven door

Bart van Delen

--:--