Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zij bikkelen door in de zomer

Drie vrouwen vertellen hoe doorwerken in de zomer voor hen is

Waar de meeste mensen vrolijk op vakantie gaan in de zomer – of op z’n minst lekker vrij zijn – moeten sommige vrouwen juist in het zomerseizoen extra hard doorwerken. Zoals ijskraamhouder Marieke, campingeigenaar Linda en bruidsfotograaf Janneke. Ze vertellen hoe het voor hen is.

Deel:

Marieke: ‘Ik ben geen vakantieliefhebber, thuis geniet ik net zoveel’

Doorwerken-Zomer-Marieke

Marieke (51) heeft een ijskar met softijs, milkshakes en slush puppies. Ze staat op vaste dagen in Elburg, Oldebroek, Oosterwolde en Doornspijk.

“Zeker met mooi weer kan het echt heel druk zijn bij mijn ijskar. Soms moeten mensen twintig minuten wachten en is het echt aanpoten. Maar ik kijk nooit vooruit: ik zie alleen de mensen die voor m’n kar staan. Ik zal nooit zeggen dat ze moeten opschieten, ik vind het belangrijk dat iedereen gezien wordt. Elk ijsje, iedere klant vind ik nog bijzonder.

De ijskar is geopend van 14:00 tot 20:00 uur, en ’s morgens ben ik een paar uur bezig met voorbereiden. Daardoor kom ik niet toe aan heel veel andere dingen. Omdat ik weinig tijd heb om bij mensen op visite te gaan, bezoeken vrienden mijn kar op een rustig tijdstip. Dan gaan we lekker kletsen. Op zondag ben ik wel vrij. Dan ga ik met mijn man fietsen in de polder of de bossen, of we gaan bootjes kijken langs de IJssel of het Drontermeer.

Ik ben geen vakantieliefhebber. Toen m’n kinderen klein waren vond ik vakantie altijd heel druk, of dan was het te heet of juist slecht weer. Thuis geniet ik net zoveel, we hebben een mooi huis met een mooie tuin. Een of twee keer in het seizoen ga ik met mijn man naar een bed & breakfast. We gaan nu in de winter een weekje op wintersport met het gezin. Dat is ook heel kostbaar.”

Linda: ‘Zondag is bewust geen aankomstdag’

Doorwerken-Zomer-Linda

Linda (50) runt samen met haar man een boerenbedrijf en minicamping De Kleine Stroet in Voorthuizen.

“Mijn man doet het vee, ik de minicamping. Van de telefoon opnemen tot glas wegbrengen – en zo’n honderd uur per jaar zit ik op de grasmaaier. Juist die afwisseling vind ik leuk. Dit jaar hebben we voor het eerst drie dagen per week een schoonmaakbedrijf ingehuurd. Zo heb ik zelf wat meer lucht en kan ik in m’n groentetuin werken.

Dat ik ‘s zomers niet op vakantie kan, vind ik niet erg. We wonen prachtig, ik ben verknocht aan deze plek. Soms heb ik weleens zo’n dag – als het dertig graden is en ik sta te poetsen – dat ik m’n man in de arm knijp: ‘Zeg eens hoe leuk ik het allemaal ook alweer vind?!’ Maar iedereen heeft weleens een mindere dag, denk ik dan. ’s Ochtends heb ik de tijd voor mezelf. Twee keer per week ga ik banen zwemmen en ik loop graag met de hond. ’s Avonds fietsen we vaak een eindje. Zondag is bewust geen aankomstdag voor gasten. Niet alleen omdat we christen zijn, ook voor onze eigen rust. Daar hebben we nog geen dag spijt van gehad!

Eén keer in de anderhalf à twee jaar gingen we met onze twee dochters in de winter naar een zonnige bestemming. Ik denk niet zij hun zomervakantie vroeger echt gemist hebben. Ze konden altijd spelen met kinderen op de camping, en we kochten het weleens af: dan kregen ze een iPod, haha! Vorig jaar maart gingen mijn man en ik voor het eerst alleen naar Gran Canaria. Toen brak corona uit – en moesten we verplicht zes dagen daar blijven. Ik hoef voorlopig niet meer te vliegen dus. We hebben een oude camper gekocht, daar gaan we weleens een nachtje mee weg.”

Janneke: ‘We proberen eerder te stoppen met werken, dan halen we met de kinderen een ijsje of gaan we naar het water’

Doorwerken-zomer-Janneke-2

Janneke (35) is samen met haar man bruidsfotograaf en editor bij Studio LNRD.

“We hebben geweldig werk, alleen in de zomermaanden is het wel altijd heel druk. Veel van de bruiloften van vorig jaar zijn verschoven naar dit jaar, en ook qua nabewerking ligt er altijd een stapel werk. Al een aantal jaar gaan we buiten het seizoen om op vakantie, je raakt eraan gewend dat je niet op zomervakantie kunt. Ik merk wel dat onze kinderen het jammer vinden dat vriendjes wel weggaan en wij niet, maar ik hoor ze er niet over.

In de zomer is het vaak mooi weer, dan kunnen we thuis met een barbecue in de tuin ook een vakantiegevoel creëren. We proberen aan het eind van de middag eerder te stoppen met werken en dan ’s avonds naar water te gaan of nog een ijsje te halen. Dan is het voor de jongens toch vakantie.

In juli hadden we met z’n tweeën een bruiloft in Italië, daar hebben we twee nachtjes Rome achteraan geplakt. Zo’n bruiloft in het buitenland is heel erg leuk, maar vergt veel organisatorisch werk – dat moet je niet te vaak willen. Daardoor konden we ook niet bij de laatste schooldag zijn van de kinderen, dat is wel jammer. Binnenkort gaan we wel een week naar de Ardennen met de hele familie, mijn schoonouders zijn dan 35 jaar getrouwd. Wij kunnen maar een paar dagen mee, maar het is leuk dat we die onderbreking nog hebben.”

Foto Janneke: Leonard Walpot

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--