Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van bedrijfsleider van een autobedrijf naar de ggz

'Ik wilde onbaatzuchtig iets voor een ander doen'

Andrea Hebels-Tangenberg (36) runde samen met haar man bijna tien jaar lang een autobedrijf. Nadat ze besloten hadden hiermee te stoppen, is Andrea in de specialistische geestelijke gezondheidszorg gaan werken.

Deel:

“Mijn man en ik hebben met z’n tweeën bijna tien jaar lang een autobedrijf gerund. Ik was bedrijfsleider en verkocht auto’s. Ik vond dit heel leuk werk, maar door omstandigheden, waar ik liever niet te veel over wil uitweiden, werden we stilgezet en moesten we heroverwegen of we door wilden gaan. We besloten ermee te stoppen, anders zouden we veel extra geld moeten investeren en meer moeten werken, terwijl we twee jonge kinderen hebben. Aan de ene kant vond ik het moeilijk om afscheid te nemen van het bedrijf, maar het voelde ook goed om alles los te laten.

Eerlijk gezegd wisten we niet goed wat ons gelukkig maakte, dus besloten we een halfjaar door Europa te reizen, alles los te laten en ons te laten leiden door God. Aan het begin van de reis schreef ik vijf dingen op die belangrijk voor me zijn in een volgende baan. Meer rust, weg uit het bedrijfsleven en onbaatzuchtig iets voor een ander doen. Aan de hand van dit lijstje heb ik, eenmaal terug in Nederland, naar een nieuwe baan gezocht.

Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt, dus het was best spannend.

Omdat ik graag iets met mensen wilde doen, dacht ik al snel aan het onderwijs of de zorg. Ik heb de hbo-opleiding Toerisme gedaan, maar de zorg trok mij altijd al. Daar moest toch een plekje voor mij zijn? Een vacature voor teamsecretaresse in de specialistische geestelijke gezondheidszorg gaf me direct een blij gevoel!

Na een sollicitatiegesprek werd ik aangenomen. De kennismaking met mijn collega’s voelde als een enorm warm bad. Ik dacht: dit is mijn plek, hier moet ik zijn. Ik heb geen zorgachtergrond en heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt, dus het was best spannend. Natuurlijk was het de eerste weken wennen, maar gelukkig vond ik ontzettend snel mijn draai."

Zij-instromer zorg

"Mijn keuze voor de zorg was een heel goede keuze. Het is een superleuke baan! Als teamsecretaresse ondersteun ik het proces tussen het behandelteam en de patiënt. Ik zorg ervoor dat mensen een intakegesprek krijgen en dat iemands medicatiegebruik doorgegeven wordt aan de apotheek en dat de huisarts op de hoogte is van de behandeling.

Het mooiste aan werken in de zorg is dat ik onderdeel ben van een proces waar mensen geholpen worden. Het is bijzonder om dit van dichtbij mee te maken. Ik kan al mijn talenten inzetten en zit hier helemaal op mijn plek. Het mooie is dat het niet uitmaakt wat je werkachtergrond is, je kunt altijd voor de zorg kiezen.”

Bij Eva-editie 5 met het thema Omarm de chaos ontvang je een uniek magazine over werken in de zorg, een samenwerking tussen Eva en het Leger des Heils. Je kunt Eva 5 hier los bestellen en je ontvangt allebei de magazines. Of word lid en mis helemaal niks meer van Eva en ontvang allerlei kortingen op onder andere onze cursussen.

Beeld: Nienke van Denderen

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--