Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo hoor je een hoed te dragen

De hoedenetiquette uitgelegd

Een hoed mag alleen op Prinsjesdag? Helemaal niet! Een mooi hoofddeksel kan altijd. We kunnen ons laten inspireren door de mooie hoedenparade op Prinsjesdag, want de hoed is nog zeker niet van de straat verdwenen. Maar wist je dat er ook een etiquette bestaat voor het dragen ervan? Eva legt uit ‘hoed’ zit.

Deel:

Hoed rechts, man links

Volgens de etiquette hoort de man links naast de vrouw te lopen. Daarom is het geen goed idee om een hoed naar links op je hoofd te kantelen, want dan staat 'ie tussen jullie in. Let er dus op dat je je hoed naar rechts kantelt. De hoed recht op het hoofd dragen? Zorg er dan voor dat je wenkbrauwen altijd zichtbaar blijven.

Daarnaast is het belangrijk dat je, als vrouw, je hoed niet zomaar af doet. Er kan zomaar een ontploft vogelnest onder vandaan komen wanneer je deze al een tijdje draagt. In tegenstelling tot mannen, mogen vrouwen hun bijzondere accessiore overal ophouden. Alleen wanneer het hoofddeksel van de man onderdeel uitmaakt van het uniform (zoals de koksmuts), mogen de heren deze wel binnen dragen.

‘Een te grote hoed is al snel overdreven’

Maar ook de vrouw mag niet elke hoofdbedekking eindeloos lang ophouden. Na 17:00 is het niet de bedoeling om nog een hoed met een brede rand te dragen. Die rand beschermde de vrouw vroeger namelijk vooral tegen de zon en was daarna eerder tot last dan tot nut.

 

Een hoed die bij je past

Het is belangrijk om een hoed te dragen die goed bij je past. Vooral de maat speelt hier een onmisbare rol. Een te grote hoed oogt namelijk al snel overdreven en een te kleine valt van je hoofd af. Ook vandaag de dag zijn er nog hoedenmakers die je van deskundig advies kunnen voorzien als je op zoek bent naar een hoed.

Dresscode

De hoed hoort niet alleen bij jou te passen, maar ook bij de situatie. Zo is het niet netjes om een grote hoed te dragen in een ruimte waar je samen met anderen zit en luistert. Zo kunnen de mensen achter jou niets zien. Als naaste familie op een bruiloft, mag je echter wel weer helemaal losgaan. Oók op de eerste rij.

Lees verder: 7x duurzaam kleding shoppen

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--