Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo maak je de mooiste vakantiefoto’s!

9 superhandige tips van de Eva-fotograaf

Zeg maar dag tegen die overbelichte, rommelige, oh-je-hebt-weer-eens-je-ogen-dicht-foto’s: Eva-fotograaf Nienke van Denderen vertelt hoe je de mooiste foto’s maakt tijdens je vakantie én hoe je er iets mee doet.

Deel:

1. Ga voor spontaan

Mauritius_reis_door_Nienke_van_Denderen_Fotografie-90

“Mijn hoofdtip is: zeg niet tegen mensen dat je een foto van ze gaat maken! Houd je camera gereed en maak meerdere foto’s wanneer er bijvoorbeeld iets grappigs gebeurt en iedereen lacht. Die foto’s zijn ultiem, en veel leuker dan geposeerde foto’s. Mensen vinden het waarschijnlijk ook minder irritant. Je hoeft niets te vragen, gewoon klikken!”

2. Kies een thema

“Deuren van huizen, bloemen, een type mensen: kies een thema dat je tijdens je vakantie fotografeert, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Maak bijvoorbeeld een stuk of tien foto’s van oude tegeltjes, verschillende vloeren of stukjes muur, eventueel met een ijsje ervoor. Later kun je daar een leuke pagina in een boek van maken, waarbij dat thema terugkomt.”

3. Landschappen: houd je camera recht 

“Op je camera – ook op je telefoon – kun je bij Instellingen een raster aanzetten, die zichtbaar is als je door de lens kijkt. Een soort boter-kaas-en-eieren-lijnen waarmee je ziet of je horizon recht is. Een rechte horizon maakt een foto meteen veel beter. Met een scheve horizon komt de foto net wat rommeliger over, en dat toont onrustig.”

4. Gebruik de gulden snede

“Plaats het onderwerp van de foto op een van de punten waar de rasterlijnen elkaar kruisen – links onderin, rechts onderin, links bovenin of rechts bovenin. Dat is de gulden snede, een basisregel in de fotografie. Als je mensen gaat fotograferen, is het goed om die links of rechts op de kruising van die lijn te hebben staan. Niet precies in het midden, dat is een beetje saai en vaak ook niet zo mooi.”

5. Zorg voor levendigheid

“Maak foto’s als het bijvoorbeeld hard gaat waaien. Van de wind, dingen die wapperen zoals haar van mensen, kleding of de natuur. Dat geeft leven in een foto, dat vind ik altijd wel tof. Maak je een foto van een straatje? Klik dan als er net iemand snel doorheen loopt. Zo’n ‘waas’ geeft een extra dimensie aan een beeld, in plaats van een lege straat.”

6. Zoek mooi licht op

Zuid-Afrika_reis_door_Nienke_van_Denderen_Fotografie-41

“De meeste mensen maken foto’s op het midden van de dag, maar dan is het licht vaak heel fel – wat vaak niet heel mooi wordt, tenzij het een bewolkte dag is. Wat ik aanraad: maak ’s ochtends heel vroeg wat foto’s, vóór 10:00 uur. Stel dat je op de camping moet plassen om 06:00 uur ’s morgens, neem dan je telefoon even mee. Vaak heb je supermooi licht als de zon net opkomt. Hetzelfde geldt voor het einde van de dag, vanaf 17:00 à 18:00 uur tot 21:00 uur. Hoe meer richting de 21:00 uur, hoe mooier. Daarna begint de schemering, dat is vaak grauwig en kleurloos met weinig contrast. Kijk gewoon of er mooi licht is, en ga dan fotograferen! Om overbelichte foto’s te voorkomen, kun je op je camera en telefoon de belichting naar beneden bijstellen. Net wat donkerder is net wat mooier.”

7. Bewerk je foto’s

“Ik heb zelf de Lightroom-app, daarmee kun je heel basic de belichting en kleuren van foto’s aanpassen. Nog een fijne fotobewerkingsapp is Afterlight. Ik haal bijvoorbeeld vaak het knal-appeltjesgroene van het gras er even uit. Soms maak ik de foto iets warmer, met een klein beetje extra contrast en belichting. Dan vind ik een beeld net wat meer knallen en eruit springen.”

8. Doe iets met je foto’s 

“Zonde als je mooie foto’s hebt gemaakt en er daarna niets mee doet. Druk er een paar af, maak een boekje, zet ze op Facebook of Instagram, stuur ze naar mensen door: doe er iets mee! En als je vakantiefoto’s laat zien aan anderen, laat er dan geen duizend zien maar maak een selectie van de dertig mooiste. Dan hebben de mensen ook nog geduld om ze allemaal te bekijken.”

Bonustip: relax

“Vakantie is om te chillen. Veel mensen maken alléén maar foto’s tijdens vakantie. Leuk als het je hobby is, maar vaak denk ik: leef in het moment! Relax, geniet, kom tot rust. Maak een foto als je er zin in hebt, en anders niet – het is uiteindelijk voor de lol. Dan heb je maar geen mooie Instagramplaatjes, kan jou het wat schelen! Lekker met je benen omhoog een boek lezen.”

Lees ook: Zo voorkom je vakantiestress

Fotocredits: Nienke van Denderen
Website: www.nienkevandenderenfotografie.nl

Zuid-Afrika_reis_door_Nienke_van_Denderen_Fotografie-58

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--