Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ZOA presenteert top 5 met ‘vergeten’ landen

'Als een conflict langere tijd duurt, verslapt de aandacht'

Hulporganisatie ZOA presenteerde onlangs de ‘Vergeten lijst’, een ranglijst van vijf landen waar een conflict gaande is, maar waar de media weinig aandacht aan besteden. Op de lijst staan Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Soedan en Myanmar.

Deel:

Deze vijf landen verkeren in langdurige en complexe crises: vaak een combinatie van gewapende conflicten en natuurrampen, met (binnenlands) vluchtelingenverkeer als gevolg. “Als een conflict langere tijd duurt, verslapt de aandacht,” vertelt ZOA-woordvoerder KlaasJan Baas. “We publiceren deze lijst om die landen en hun inwoners weer op de kaart te zetten.”

Wat doet ZOA voor de landen op deze lijst?
“We werken in allerlei ontwikkelingslanden en bieden zowel noodhulp als hulp bij wederopbouw. Bij een ‘overzichtelijke’ ramp kunnen we het land na een aantal jaar weer op eigen benen laten staan en projecten overdragen aan lokale organisaties. Maar in de vijf landen op de Vergeten lijst werken we al véél te lang – in Zuid-Soedan kwamen we bijvoorbeeld al in 1998, waar toen inmiddels vijftien jaar een burgeroorlog woedde en waar nog steeds veel (natuur)geweld plaatsvindt. Er blijft noodhulp nodig, waardoor wederopbouw maar beperkt mogelijk is.”

Structureels

ZOA vangt mensen op die op de vlucht slaan en voorziet in eerste levensbehoeften, zoals onderdak, water, voedsel en hygiëne. “Maar we proberen er ook voor te zorgen dat deze mensen aan hun toekomst kunnen denken via bijvoorbeeld onderwijs, traumaverwerking en het verstrekken van agrarische hulpmiddelen,” vervolgt KlaasJan. “Zo hopen we ook iets structureels bij te dragen aan de verbetering van de situatie.”

Wat kunnen we in Nederland voor deze mensen betekenen?
“Gebed is cruciaal. Laten we blijven bidden dat de vicieuze cirkels van geweld en ontheemding worden doorbroken en dat het werk van organisaties als ZOA vrucht mag dragen.”

Lees meer over de Vergeten lijst op de website van ZOA.

Tekst: Lukas ten Napel

--:--