Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zomercoaching: fluitend naar je werk!

Vragen en opdrachten om je te bezinnen in de zomer

De vakantietijd is een goede reflectieperiode. Hoewel de plicht nog niet roept, doe je er goed aan om je gedachten eens over je werk te laten gaan. Welke doelen stel jij jezelf? Personal coach Carianne Ros helpt je bij jouw overwegingen met een aantal vragen en opdrachten op weg.

Deel:

Ben je lekker vakantie aan het vieren en baal je ervan dat je alweer bijna aan het werk moet? Of ben je misschien alweer aan het werk en droom je van je cocktailtje onder een palmboom?  Ja, misschien is het goed om er deze zomer over na te denken of je misschien beter ander werk kunt zoeken. Maar het kan ook zijn dat je, met een paar tips straks weer met een zonnig humeur aan het werk gaat!

1. Richt je op een doel

Mensen die doelgericht werken hebben vaak meer plezier in hun werk. Ze weten wat ze af willen hebben en kunnen zich daardoor langer op een bepaalde taak focussen. We willen als mens graag zelf kiezen. Als jij je werkdag laat bepalen door de baas, door een collega, of door een stroom aan e-mails, dan word je geleefd. Dit frustreert en is heel vermoeiend. Als je je werk van een afstandje bekijkt (en vakantie helpt daar erg goed bij!), dan wordt het vaak makkelijker om na te denken over de (eventueel nieuwe) doelen die je zou willen halen.

  • Welke taken op je werk doe jij heel erg graag?
  • Wat kost je veel energie of vind je helemaal niet leuk om te doen?
  • Welk groter doel heb jij voor ogen op je werk? En hoe kun je dit in kleinere, haalbare doelen verdelen?

Opdracht:
Ga vandaag lekker de natuur in en geniet van de stilte. Denk eens biddend na over het afgelopen jaar. Schrijf op een stuk papier wat je hebt geleerd van je werk. Wat vond je moeilijk en waar heb je van genoten? Schrijf op wat je dromen en je wensen op werkgebied zijn voor de komende paar maanden. Welke (grote en kleine) doelen zou je kunnen stellen voor de komende paar maanden? Geef je dromen en verlangens in gebed aan God. Pak een mooie, gladde steen en schrijf daar met een watervaste stift op: 'Laat ons uw genade zien, Heer, onze God. Bevestig het werk van onze handen' (Psalm 90:17). Neem deze steen en je papier mee voor op je bureau.

Liefhebben is oprechte belangstelling tonen

2. Investeer in mensen

Ons belangrijkste doel op aarde is liefhebben. Dus: hoe zou jij, als je straks weer aan het werk bent, niet alleen in je privéleven mensen kunnen liefhebben, maar ook op je werk? Het kan zijn dat er een collega is die wel een bemoediging kan gebruiken. Je kunt een taak overnemen van iemand die het heel druk heeft. Je kunt die zieke baas een bloemetje sturen namens de afdeling. Maar ook als je een eigen bedrijf hebt, kun je liefhebben. Je kunt een klant vragen hoe het met hem gaat (en het dan ook echt willen weten), zodat je iets meer te weten komt van iemand en je daar eventueel de volgende keer naar kunt vragen. Of je kunt meer leveren dan waar om gevraagd is. Wanneer jij je richt op mensen en op liefhebben, dan ben je elk geval bezig met Gods doel voor deze wereld.

  • Wie kan er op je werk misschien wel wat aandacht, een compliment, of een bemoediging gebruiken?
  • Wat houd je eventueel tegen om bewust te gaan liefhebben op je werk?
  • Hoe kun je je werkdoel voor ogen houden én tegelijkertijd ook ruimte maken om lief te hebben?

Opdracht :
Organiseer een gezellige BBQ en geef iedereen een taak. Op welke manier kun jij ervoor zorgen dat iedereen op een goede en leuke manier zijn of haar taak (werk) kan doen? Oftewel: op welke manier kun je je ‘collega’s en klanten’ liefhebben?

3. Daag jezelf uit

Een nieuwe uitdaging geeft vaak een energieboost. En dat betekent niet dat je intern hoeft te solliciteren. Ook hierin geldt: als je afstand neemt van je werk, kun je vaak beter ‘out of the box’ denken. Wat heb jij nodig om jezelf uit te dagen? Je kunt jezelf uitdagen door een grote taak sneller te doen dan normaal. Je kunt erover nadenken hoe je de kwaliteit van je werk kunt verbeteren. Maar je kunt ook iets heel anders verzinnen: door bijvoorbeeld een gezellige lunch te organiseren voor je collega’s. Of door aan je baas te vragen of er nog een leuk project is wat je naast je gewone taken zou kunnen doen. Waar het om gaat, is dat je uitdaging en plezier haalt uit je werk. En als dat er eigenlijk niet in zit, dan kun je gaan zoeken naar manieren om dat er toch in te brengen!

  • Op welke vlakken mis jij uitdaging in je werk?
  • Op welke manier zou jij meer uitdaging kunnen aanbrengen in jouw werk?
  • Zijn er misschien collega’s met wie je samen een leuk project kunt verzinnen om energie en vreugde in jullie bedrijf te brengen?

Opdracht:
Kijk in de vakantiegids of ga naar de plaatselijke VVV (ja, dit kan ook in je eigen stad als je alweer aan het werk bent) of je iets heel spannends kunt vinden om te doen. Kies het liefst iets waarvan je dacht dat je dit nóóit zou doen of durven. De opdracht? Meld je juist hiervoor aan en ga het doen. Tip: laat iemand een foto van je maken, zodat je die uitgeprint op je bureau kunt zetten. De volgende keer dat je uitdaging nodig hebt of iets niet durft, hoef je alleen maar naar die foto te kijken om te weten dat jij veel meer durft en aankunt dat je denkt!

 Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--