Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zweden doen het anders: werpt hun coronabeleid vruchten af?

Geen lockdown voor Sander en Thomas; donderdag, 20.30 uur, NPO 1

Deel:

Terwijl veel landen in lockdown zitten, blijven scholen en horeca in Zweden open. Eigen verantwoordelijkheid staat voorop. Nieuwsgierig geworden naar de Zweedse omgang met corona, reizen Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck in Zweden doen het anders (VPRO) af naar het land. 

Ook nu de coronamaatregelen hier langzamerhand versoepeld worden, kijken we nog steeds met verbazing naar de Zweden. Het dagelijks leven en de economie moeten zo min mogelijk ontwricht worden. Dat is vanaf het begin hun uitgangspunt. Waarom kiezen de Zweden voor deze controversiële en onorthodoxe aanpak? In de eenmalige special  Zweden doen het anders gaan journalisten Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck op onderzoek uit. 

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Sinds een paar weken is Noord-Europa de standplaats van voormalig Iran-correspondent Thomas Erdbrink. Voor The New York Times doet hij sindsdien verslag vanuit het best georganiseerde land van de wereld: Zweden. Met verbazing en verwondering kijkt hij naar de kracht van de welvaartsstaat en het vertrouwen van de burgers in elkaar en in hun overheid. Maar Thomas wil ook weten of er kritiek is op deze aanpak.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Zweden doen het anders
Zweedse studenten mogen ondanks de coronacrisis gewoon samen studeren in het café. Credits: VPRO en Shutterstock .

Quote-hoofdredacteur en Op1-presentator Sander Schimmelpenninck bezoekt Zweden al jaren wekelijks om zijn geliefde te bezoeken. Hij bezoekt het platteland van Grebbestad, waar zijn vriendin naar oesters duikt. Hij wil van haar en zijn schoonfamilie weten hoe het komt dat ze zoveel vertrouwen hebben in hun overheid en waarom ze geloven in deze aanpak.

'Celebrity-viroloog' Anders Tegnell

Thomas Erdbrink gaat op pad in Stockholm en spreekt met viroloog Anders Tegnell die het Zweedse staatsplan heeft uitgedacht en in zijn land een celebrity is. Ook gaat Thomas in gesprek met migranten die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis, en met zanger Björn van Abba. Een 12-jarige Pippi Langkous-actrice geeft in Zweden doen het anders uitleg over het recht van een kind om naar school te blijven gaan. 

Sander wil van zijn Zweedse vriendin weten waarom ze gelooft in deze aanpak

Horecaondernemers vertellen aan Thomas' collega Sander Schimmelpenninck waar zij tegenaan lopen. Sander vraagt zich af waarom wij in Nederland eigenlijk kiezen voor een anderhalvemetermaatschappij in plaats van een '60-min-economie', zoals de Zweden. 

Zweden doen het anders

Terwijl de rest van Europa tijdens de corona-uitbraak binnen bleef, scholen, winkels en horeca gesloten waren, bleef Zweden als enige land in Europa open. Geen lockdown; er werd vertrouwd op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers. Maar gaat dat wel goed? In Zweden doen het anders reizen Sander Schimmelpenninck en Thomas Erdbrink af naar het Scandinavische land. 

Donderdag 11 juni, 20.30 uur, NPO 1

Beeld: VPRO en Shutterstock 

--:--