Rob Jetten - 2025/06/28
D66-leider Rob Jetten groeide op in het katholieke Uden, waar hij zelfs nog les kreeg van de nonnen. Als tiener ontstond bij hem een afkeer van de kerk. Dat had onder meer te maken met het harde oordeel van kerkelijke leiders over homoseksualiteit, terwijl Rob zelf met een zoektocht bezig was naar zijn eigen identiteit. In die fase besloot hij om zich uit te schrijven uit de katholieke kerk. Desondanks vindt hij nog steeds rust bij katholieke rituelen en gebruiken. Zo brandt hij nog regelmatig kaarsjes voor dierbaren die zijn overleden.
28 juni 2025·25 minDerk Sauer - 2025/06/21
Als tiener was journalist en uitgever Derk Sauer radicaal-links en was hij een aanhanger van de Chinese dictator Mao Zedong. In die tijd had hij niet kunnen denken dat hij zich ooit thuis zou gaan voelen in de katholieke kerk. Toch is dat wat er gebeurde, onder invloed van zijn vrouw Ellen. Inmiddels komt Derk geregeld in de kerk en noemt hij zichzelf met enige aarzeling zelfs gelovig. Die aarzeling hangt samen met de afschuw die hij voelt voor de Russisch-Orthodoxe kerk, die voluit steun geeft aan Poetin en zijn oorlog in Oekraïne.
21 juni 2025·25 minRenske Leijten - 20250614
Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten heeft een grote aversie tegen de Rooms-Katholieke kerk als instituut. Volgens haar is die vooral gericht op machtsbehoud. Toch heeft ze zich niet als katholiek uit laten schrijven, want met de geloofsgemeenschap, waarin ze opgroeide, voelt ze zich nog steeds verbonden. Volgens Leijten zijn haar drijfveren mede gevormd in de kerk. Ze was dan ook trots, toen oud-priester en SP-sympathisant Huub Oosterhuis zei dat Jezus volgens hem de eerste socialist was. Het hielp haar om de positieve aspecten van haar katholieke jeugd te omarmen.
14 juni 2025·25 minMart de Kruif - 2025/06/07
Voor Mart de Kruif hebben religie en oorlog alles met elkaar te maken. Want in een oorlog gaat het volgens de voormalige Commandant Landstrijdkrachten al gauw over zingeving. Dat merkte hij het sterkst, toen hij in Afghanistan leiding moest geven aan 45.000 militairen. Bijna dagelijks vielen er doden en dat riep de vraag op wat de zin daarvan was. Mart bidt iedere avond, dat deed hij ook in Afghanistan. De kerk heeft hij al lang geleden vaarwelgezegd, toen een pacifistische dominee militairen wegzette als moordenaars. Maar zijn geloof in God heeft hij altijd behouden.
7 juni 2025·25 minDirk De Wachter - 2025/05/31
In een tijd waarin het geloof voor velen niet langer vanzelfsprekend is, zoekt psychiater en bestsellerauteur Dirk De Wachter niet naar God in de hemel, maar in de ogen van de ander. In het tv-programma Adieu God reflecteert hij op zijn katholieke opvoeding, zijn afscheid van het klassieke godsbeeld en de blijvende kracht van liefdevolle nabijheid.
31 mei 2025·25 minLeo Alkemade - 2025/05/24
Cabaretier en acteur Leo Alkemade kreeg een atheïstische opvoeding. Toch verlangt hij er soms naar om te geloven, zingt hij in een onlangs uitgebracht liedje. In gesprek met Tijs van den Brink onderzoekt hij of er in zijn leven aanwijzingen te vinden zijn voor het bestaan van God. De stap om daadwerkelijk te gaan geloven vindt Leo moeilijk om te zetten. Ook omdat hij vindt dat gelovigen vaak lichtgeraakt reageren op grapjes over hun geloof.
24 mei 2025·25 minAngela Groothuizen - 2025/05/17
Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen zat op een meisjesschool, waar de nonnen nog de dienst uitmaakten. Ook al liet ze het katholieke geloof snel achter zich, de sporen ervan zijn nog altijd aanwezig. Angela is blij dat ze als kind leerde om tijdens het bidden in zichzelf te keren, iets wat ze haar hele leven is blijven doen. En ze hecht veel waarde aan rituelen. Ze zag hoe rustig haar moeder op haar sterfbed werd bij het ontvangen van het laatste oliesel. Zelf heeft ze de kerk een keer als toevluchtsoord ervaren, toen ze wanhopig was. En twee keer had ze een religieuze ervaring, die veel indruk maakte.
17 mei 2025·24 minMaarten van Rossem - 20250510
Historicus Maarten van Rossem kreeg een opvoeding, waarin godsdienst geen enkele rol speelde. Toch leek het hem als kind een aantrekkelijk idee om het klooster in te gaan. Het is er niet van gekomen en Maarten is er nog steeds stellig van overtuigd dat God niet bestaat. Geloof in een eeuwig leven vindt hij zelfs infantiel, maar desondanks zegt hij niet neer te kijken op gelovigen. Pas op veel latere leeftijd ging hij in de bijbel lezen en daardoor veranderde zijn beeld van Jezus.
10 mei 2025·24 min


In Adieu God? gaat Tijs van den Brink in gesprek met kerkverlaters. Zij zijn christelijk opgevoed en gingen vroeger naar de kerk. Wat is daarvan over?