Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Amina helpt Somalische vrouwen veilig bevallen

1 juni 2024 | Leestijd 2 min

Amina werkt als vroedvrouw in Somalië, een van de onveiligste landen ter wereld. Hier vluchten mensen voor geweld en droogte, maar het leven gaat door. Veel vrouwen bevallen in vluchtelingenkampen, maar dit brengt allerlei risico’s met zich mee. Hoe kunnen zij hier wél veilig bevallen?

Amina heeft al bijna 30 jaar ervaring als vroedvrouw. Ze werkt samen met twee anderen in de kliniek naast het vluchtelingenkamp, die gerund wordt door World Vision, een partnerorganisatie van EO Metterdaad. “Het is een fantastisch vak. Het is prachtig als een zwangere moeder bevalt van een gezonde baby.”

Maar een gezond kindje en een gezonde moeder is in Somalië niet vanzelfsprekend. Er overlijden twintig keer zoveel baby’s als in Nederland. Bevallen is namelijk riskant: er is geen schoon water en geen gezonde voeding. Er zijn vrouwen die thuis bevallen met de hulp van een ongetrainde vroedvrouw, die vaak niet-gesteriliseerde instrumenten gebruikt – met infecties als gevolg.

Ernstige bloedarmoede

De kliniek biedt daarentegen een veilige omgeving. Gemiddeld bevallen hier twee moeders per dag, waarna de kliniek de moeders en kinderen in de gaten houdt, bijvoorbeeld om ondervoeding te voorkomen. Fatuma is zo’n moeder die voor haar bevalling naar de kliniek moet. Ze woont namelijk in een vluchtelingenkamp, is ondervoed en heeft ernstige bloedarmoede. Zal ze een gezonde baby ter wereld brengen? Dat zie je in deze aflevering. 

Er zijn nog veel meer vrouwen zoals Fatuma, die hulp nodig hebben voor een veilige bevalling. Ook wil EO Metterdaad meer verloskundigen opleiden. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--