Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Come, let's trust the Lord

25 augustus 2022 | Leestijd 2 min

Lazarus is 18 jaar, een straatschoffie uit de township Nellmapius in Pretoria, Zuid-Afrika. Als ik geen film van hem moest maken was ik hem voorbij gelopen. Lazarus heeft een boevenkop zo op het eerste gezicht. Van die gemene ogen die je bang maken.

Ogen in je rug

Lazarus heeft noodgedwongen geleerd zichzelf te beschermen. Want zijn sterke vader is jaren geleden gestorven. Volgens hem moet je hier ogen in je rug hebben. 'Leg overal je oor te luister, weet wat er in je buurt speelt, maak goeie vrienden die je kunnen beschermen, want anders loopt het hier slecht met je af', vertelt hij mij. Ze hebben al een keer een pistool op zijn hoofd gezet.
Juist deze jongen die er uitziet als een boef wil politieagent worden. Zijn schoolresultaten geven hem weinig kans, hij is al een keer blijven zitten. Maar het is zijn grote droom om op een dag zelf zijn wijk te beschermen als politieagent.

Let's trust the Lord

Diep van binnen is hij heel onzeker, niet alleen vanwege zijn slechte cijfers. Net als ik keuren veel mensen hem af op zijn gemene uitstraling. De enige die gelooft dat dit straatschoffie werkelijk politieagent kan worden is wijkpastor George, de enige volwassen man in zijn leven. Hij brengt Lazarus naar het politiebureau om zich aan te melden voor de selectie om agent te worden. Op de parkeerplaats schraapt de jongen met wolvenogen zijn keel. Hij is zenuwachtig. Pastor George ziet zijn twijfel en grijnst. ‘Come, let’s trust the Lord.’

Geschreven door

Jan Willem den Bok

Meer over het project

--:--