Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Door mijn reizen voor EO Metterdaad weet ik dat goede gezondheidszorg levensreddend kan zijn’

16 mei 2024 | Leestijd 2 min

“Dat er elke zes seconden een kind overlijdt, vind ik schokkend,” zegt EO-presentatrice Anne-Mar Zwart. Ze is zwanger en verwacht in juli haar tweede kindje. Dankzij vruchtbaarheidsbehandeling ICSI werd ze in oktober 2020 voor de eerste keer moeder van een gezonde zoon: Fender.

“Als je in Nederland woont, is alles goed geregeld,” weet Anne-Mar. “Ik realiseer me goed dat dit op veel plekken in de wereld anders is. Voor EO Metterdaad heb ik verschillende reportagereizen gemaakt: naar de Filipijnen, Bolivia en Bangladesh. Daar heb ik gezien dat goede medische zorg levensreddend kan zijn.”

4 uur lopen

“In Bangladesh ontmoette ik bijvoorbeeld een vrouw die dringend een keizersnede nodig had. Ik kan binnen een paar minuten in het ziekenhuis zijn om te bevallen. Voor haar is de dichtstbijzijnde kliniek 4 uur lopen! Dat raakte me: daar sta je dan in je hutje in the middle of nowhere. Wat kun je dan doen als je dringend hulp nodig hebt? Als je het al redt tot de kliniek, dan wacht je daar nog een uitdaging.”

Gebrek aan alles

“Er is gebrek aan alles. Gebrek aan goed opgeleid medisch personeel, gebrek aan medische instrumenten en soms zelfs gebrek aan de meest basale en essentiële dingen zoals schoon water of zeep. Daarom zet ik mij in voor deze EO Metterdaad-campagne voor goede zorg voor moeder en kind. Het babypakket is een leuke manier om te zorgen dat moeders hun kinderen gezond ter wereld brengen en een goede start geven!”

Help jij mee?

Met jouw bijdrage ontvangen moeders goede begeleiding en een babypakket met verzorgingsproducten, luiers en babykleertjes. Daarnaast bieden we eten aan kinderen met honger. Vrouwen op de vlucht en zwangere vrouwen met een beperking krijgen goede medische zorg, zodat ze veilig kunnen bevallen. Ook worden zorgmedewerkers in verafgelegen gebieden getraind, zodat zij ook (moeilijke) bevallingen kunnen begeleiden.

Op website
Bijdragen aan dit project

Meer over het project

--:--