Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Godfrey komt in actie tegen vervuiling van het Victoriameer

9 juni 2022 | Leestijd 2 min

Het Victoriameer in Oeganda is flink vervuild door plastic afval. Visser Godfrey merkt dat hij hierdoor zelfs minder vissen vangt. Hij besluit het plastic op te ruimen; zo maakt hij het water schoon, blijft de vis gezond en verdient hij genoeg om zijn gezin te onderhouden.

Er is een slechte afvalverwerking in Oeganda, waardoor veel plastic afval in het Victoriameer belandt. Dit meer is bijna net zo groot als Nederland en België samen. Door de watervervuiling planten minder vissen zich voort en is het voor de vissers moeilijk om rond te komen van de vangst. Daarnaast is het plastic slecht voor de gezondheid. Godfrey: “Als de vissen plastic eten, worden ze daar ziek van. En als wij die vissen eten, worden wij daar ook ziek van.” 

Gods wil

Godfrey maakte zich zorgen: door de magere visvangst verdiende hij minder en kon hij niet meer rondkomen. Daarom begon hij op eigen houtje het plastic afval in te zamelen. Dit brengt hij naar inzamelpunten van recyclebedrijf Eco Brixs, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. “Ik geloof dat God wil dat ik het meer bescherm. Met het geld dat ik hiermee verdien, kan ik weer eten, kleding en schoolgeld voor mijn kinderen betalen. Mijn hoop voor de toekomst? Dat ik een eigen boot kan kopen en mijn kinderen kan opvoeden in een schone omgeving.”  

EO Metterdaad wil vissers als Godfrey helpen door meer inzamelpunten voor plastic op te zetten bij het Victoriameer. Hierdoor gaat het opruimen sneller en krijgen vissers een aanvullend inkomen. Help je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--