Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gratis doktersconsult is levensveranderend

16 mei 2023 | Leestijd 2 min

De 30-jarige Sikander uit India heeft een groot probleem: hij kan niet meer scherp zien, met als gevolg dat hij niet mag werken. En dat terwijl hij de kostwinner is van het gezin. Kan de oogarts van de dorpskliniek hem helpen?

Een paar jaar geleden is er een kleine kliniek opgezet in een afgelegen gebied in India. Het reguliere ziekenhuis is op een dagreis afstand, maar een consult daar kunnen de meeste mensen niet betalen. Elke dag reizen twee verpleegkundigen naar een ander dorp in de buurt om een gratis spreekuur of huisbezoek te bieden. “Ik vind het prachtig werk”, zegt verpleegkundige Jyoti. “Ik ben blij dat God mij op deze manier kan inzetten.”

Schulden

De kliniek organiseert twee keer per jaar een dag waarop oogartsen een gratis consult geven. Sikander heeft eerder medicijnen en een bril gekregen voor zijn oogproblemen, maar die hielpen niet. “Het is net alsof ik door een beslagen ruit kijk. We hebben de koeien verkocht om een dokter te betalen. Daarna moesten we geld lenen, wat we niet kunnen terugbetalen zolang ik niet goed kan zien.” Een gratis consult van de oogarts biedt nieuwe hoop. De arts stelt vast dat Sikander staar heeft en geopereerd moet worden. Hoe dit afloopt, zie je in de aflevering van deze week.

De kliniek wordt gefinancierd door onze partnerorganisatie Stichting Oasis. Er zijn nog meer mensen als Sikander die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van de kliniek. Help je mee om te zorgen dat zij er gebruik van kunnen blijven maken? 

Geef nu

Meer over het project

--:--