Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoofd EO Metterdaad beantwoordt meestgestelde vragen

8 februari 2023 | Leestijd 4 min

Nienke Bakker is als hoofd van EO Metterdaad nauw betrokken bij de noodhulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië. We stelden haar een paar vragen. Hoe gaat EO Metterdaad te werk bij rampen en waarom werkt EO Metterdaad bijvoorbeeld niet samen met Giro555?

Wat is er aan de hand?  

De aardbevingen van maandag 6 februari in Syrië en Turkije zetten de wereld op z’n kop. Nu - een paar dagen later - wordt de omvang van de ramp steeds duidelijker. Tot ieders verdriet stijgt het dodental nog steeds en de schade ontwricht hele dorpen en steden. Tegelijkertijd is ook het contrast zichtbaar tussen Turkije en Syrië. In Turkije zijn zoekacties in volle gang met speurhonden, zware machines en met steun van veel buitenlandse hulporganisaties. In Syrië komt de hulp veel moeizamer op gang. Voor hulporganisaties die niet al werkzaam waren in Syrië is het vrijwel onmogelijk om het land in te komen met hulpverleners en hulpgoederen. Omdat onze partnerorganisaties al jarenlang in het gebied werken, kan EO Metterdaad gelukkig wel noodhulp bieden in Syrië.

Hoe gaat EO Metterdaad te werk bij noodsituaties als deze?

Bij een grote ramp komt EO Metterdaad direct in actie. We kijken hoe we de fondsenwerving zo snel mogelijk op gang kunnen krijgen en zo efficiënt mogelijk hulp kunnen bieden. Ook wordt ingeschat of we een cameraploeg naar het getroffen gebied kunnen sturen. Zo ging er in februari 2022 gelijk een team van EO Metterdaad naar Moldavië/Oekraïne om verslag te doen van de vluchtelingenstroom die op gang kwam. Tot nu toe is het voor ons niet mogelijk om met een camera naar Syrië te reizen. Wel maakt EO Metterdaad vanuit Nederland uitzendingen over de ramp met beeldmateriaal van medewerkers van hulporganisaties ter plaatse. De eerste is te zien op zaterdag 11 februari om 18:15 uur op NPO 2. Er is ook direct overleg met het Christelijk Noodhulpcluster (CNC). Dit is een samenwerkingsverband van diverse christelijke hulporganisaties: ZOA, Dorcas, Red een Kind, Woord en Daad, Tearfund en EO Metterdaad.  

Waarom werkt EO Metterdaad samen met het Christelijk Noodhulpcluster en niet met Giro555?

Vanuit de achterban kwam ooit de vraag om een alternatief naast Giro555. Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is ook een mooi initiatief met gedegen hulporganisaties. Het CNC is een aanvulling hierop voor mensen die graag hun geld geven aan hulporganisaties die vanuit een christelijke identiteit werken. Belangrijk om te benadrukken: organisaties binnen het Christelijke Noodhulpcluster helpen iedereen, ongeacht religie of levensovertuiging! Samenwerken heeft veel voordelen: de organisaties vullen elkaar aan qua expertise, de hulpverlening is effectiever en het bereik groter. Als het CNC niet in actie komt, maar EO Metterdaad wil dat wel, dan zoeken we contact met onze andere (christelijke) partnerorganisaties die in de getroffen regio actief zijn. 

Waarom is de focus van de campagne van EO Metterdaad vooral op Syrië?

Omdat er meerdere partners uit het CNC al jarenlang actief zijn in Syrië kunnen we gelijk hulp bieden. De partnerorganisaties in Syrië werken met lokale medewerkers. Zij kunnen heel snel de situatie inschatten en schakelen. Dat is bijzonder, want als je als hulporganisatie nog niet al aanwezig was in Syrië kom je er ook niet zomaar in. We zijn heel blij dat we de mogelijkheid hebben om juist de slachtoffers in Syrië te steunen: het land dat al zo kwetsbaar is vanwege de jarenlange oorlog.

Waar gaat mijn donatie aan EO Metterdaad naartoe?

Op dit moment zorgen onze partners voor primaire levensbehoeften als voedsel, schoon drinkwater, dekens en onderdak. Ook is er een mobiele kliniek aanwezig in het rampgebied.

Geef nu!

Meer over het project

--:--