Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jonge Greys zet zich in voor schoon drinkwater

30 oktober 2023 | Leestijd 2 min

In het dorp Santa Ana, in de woestijn van Noord-Colombia, was geen schoon drinkwater. Totdat er een waterinstallatie werd gebouwd. Nu wil de 15-jarige Greys vertegenwoordiger worden van het watercomité, om ervoor te zorgen dat er nu en in de toekomst schoon drinkwater is voor het hele dorp.

Het watercomité regelt alles rondom het onderhoud voor het nieuwe waterpunt in het dorp. Greys wil zich hier graag voor inzetten. In de Wayuu-cultuur zijn vrouwen de leiders, dus voert ze campagne voor de verkiezingen op haar school. “Ik ben gedisciplineerd, bescheiden en eerlijk. Vroeger was ik gesloten, maar later kreeg ik meer vrienden. Nu hoop ik dat ik kan zorgen voor verbeteringen op school.” 

Ziek van het water

Voordat Greys op de verkiezingsdag naar school kan, heeft ze nog veel werk te verzetten. “Ik woon hier met mijn moeder en oma. Ik help mijn oma met het maken van het ontbijt en het schoonmaken van het huis. Zij is erg ziek door het drinken van het te zoute water uit onze oude bron.”

Gelukkig hebben Greys en anderen nu toegang tot schoon drinkwater. Greys moet er ’s ochtends ver voor lopen, maar ze heeft het ervoor over, want de installatie zuivert en ontzout het zoute grondwater. Daarna is het tijd voor haar om naar school te gaan. Zal ze verkozen worden tot vertegenwoordiger? Dat zie je in deze aflevering.

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie ZOA. Er zijn nog veel meer dorpen in Noord-Colombia waar de Wayuu strijden om te overleven. Met jouw gift krijgen nog meer mensen toegang tot schoon en betaalbaar drinkwater.

Geef nu

Meer over het project

--:--