Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kan gevluchte Israa haar leerachterstand inhalen?

2 oktober 2023 | Leestijd 2 min

Snoep en yoghurt verkopen op de gevaarlijke straten van Baalbek in Libanon: het is dagelijkse realiteit voor de 12-jarige Israa, die gevlucht is uit Syrië. Zij is verantwoordelijk voor het inkomen van haar gezin. Eén lichtpuntje: ze mag naar school dankzij de partnerorganisatie van EO Metterdaad. “Mijn moeder zegt dat ik mijn dromen kan waarmaken.”

Met drie broertjes – waaronder een baby – en haar moeder, woont Israa op de bovenverdieping van een vervallen woning. Israa is de enige die geld verdient voor het gezin. Haar moeder kan niet meer werken door complicaties na de bevalling en haar vader is terug in Syrië voor medische hulp, omdat hij door een bomaanslag op zijn schouder viel en daar veel pijn aan heeft. Israa: “In Syrië was er niets dan verwoesting: bloed, terreur en gejammer.” 

Dokter worden

Door de burgeroorlog heeft het meisje een grote leerachterstand opgebouwd, waardoor ze niet naar de gewone Libanese basisschool mag. Dankzij de hulporganisatie krijgt Israa toch les, samen met andere vluchtelingen. Zo kunnen zij hun leerachterstand inhalen en hopelijk doorstromen naar het Libanese onderwijs. Israa: “Ik vind álles leuk aan deze school. Mijn moeder moedigt me aan om mijn school af te maken. Het is mijn droom om dokter of liedjesschrijver te worden.”

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie ADRA Nederland. Door de economische crisis in Libanon kunnen veel gezinnen het hoofd niet meer boven water houden, waardoor de kinderen moeten werken. Op school kunnen ze leren en weer kind zijn. Wil je gezinnen en onderwijs in Libanon steunen?

Geef nu

Meer over het project

--:--