Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minder plastic in het Victoriameer

18 juli 2023 | Leestijd 2 min

EO Metterdaad zegt: bedankt! Met jouw gift heb je het leven van mensen kunnen veranderen. Zoals dat van Godfrey uit Oeganda, bij wie we in mei 2022 zijn geweest. Deze visser probeerde het Victoriameer plasticvrij te krijgen. Hoe staat het daarmee?

In de uitzending van 2022 vertelde Godfrey dat ze niet meer zo veel vis vangen als vroeger. “Dat probleem wordt veroorzaakt door slechte afvalverwerking. Mensen gooien plastic in het meer, waardoor de vissen zich niet kunnen voortplanten.” Miljoenen mensen in Oeganda leven van de visvangst en de verwerking ervan, maar in veel sectoren zien mensen hun inkomsten opdrogen.

Gelukkig heeft Godfrey een manier gevonden om geld te verdienen. Hij kan namelijk zijn verzamelde plastic verkopen aan Andy Bownds van Ecobrixs. Bij dit bedrijf – dat wel driehonderd mensen een voltijdbaan biedt – maken ze nieuwe producten van het ingezamelde plastic.

Plastic boot

Bijvoorbeeld de nieuwe boot van Godfrey! Deze is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Hiermee kan hij nóg beter afval uit het meer vissen. Ondertussen zijn er wel 27 verzamelpunten in de omgeving rondom het Victoriameer. Andy: “We zien een groot verschil, de omgeving is een stuk schoner.” En Godfrey speelt inmiddels een grote rol in de aanvoer van plastic. Welke precies? Dat zie je in de uitzending.

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie Tearfund. Het Victoriameer is nog lang niet helemaal plasticvrij. Wil je alle plasticverzamelaars en bedrijfseigenaar Andy ondersteunen, zodat hij meer mensen een baan kan bieden?

Geef nu!

Meer over het project

--:--