Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rijstmolens zijn levensveranderend

27 juli 2023 | Leestijd 2 min

Bedankt! Met jouw gift heb je het leven van mensen verbeterd. Zoals dat van rijstboeren en hun gezinnen in Sierra Leone. In sommige dorpen moesten de boeren een rivier oversteken om bij een rijstmolen te komen. Levensgevaarlijk, want toen de rivier op een dag te wild was, verdronken er zes boeren. Wat is er veranderd?

Eerst even terug naar april 2022, toen EO Metterdaad op bezoek was in Sierra Leone. Daar ontmoetten ze landbouwkundige en hulpverlener Augustine, die zich schuldig voelde. Hij raadde de boeren namelijk aan om – ondanks het wild stromende water – hun rijst naar de overkant van de rivier te brengen. Want daar was een rijstfabriek die de oogst kon verwerken, zodat deze niet zou bederven. Maar de boot kapseisde, waardoor zes boeren verdronken. Eén vrouw en haar dochter overleefden het drama. Augustine: “Als er in ons dorp een opslag was geweest, hadden de boeren de korrels kunnen opslaan totdat de rivier weer rustig was.”

Hogere opbrengst

Goed nieuws: dankzij jouw hulp heeft Metterdaad in dit dorp een rijstmolen en rijstopslag kunnen plaatsen. “Nu hebben mensen het hele jaar door te eten,” vertelt Augustine, “want ze bewerken de rijst niet langer handmatig, waardoor de opbrengst veel hoger is.” Ook in drie andere dorpen aan de rivier is een rijstmolen met opslag geplaatst. Verder is er moerasland ontgonnen voor de verbouw van rijst, en hebben de boeren training gekregen om de oogst te verbeteren. Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie Woord en Daad. Wil je verdere ondersteuning bieden?

Geef nu

Meer over het project

--:--