Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ruslan moest vluchten en is daardoor alles kwijt

21 maart 2024 | Leestijd 2 min

Stel je voor: je hebt een grote boerderij, de zaken gaan goed. Plotseling moet je vluchten voor oorlog, waarbij je niet alleen je bedrijf, maar ook twee familieleden kwijtraakt. Het is realiteit voor Ruslan. Hij is een van de honderdduizend mensen die vluchtten naar Armenië, vanwege oorlog om de Armeense enclave Nagorno-Karabach.

Spoedeisendehulparts en spreker Gor Khatchikyan is voor EO Metterdaad terug in zijn geboorteland Armenië. Hij bezoekt een begraafplaats waar mannen liggen die voor het land hebben gevochten. “Voor hetzelfde geld had ik hier gelegen,” zegt Gor, “als mijn ouders jaren geleden niet naar Nederland waren vertrokken.” Iedere familie kent wel een gesneuvelde soldaat, zo ook de familie van Ruslan. Hij is twee broers verloren, waardoor de vrouwen zonder man, en de kinderen zonder vader zitten. Ruslan heeft de zorg voor hen op zich genomen.

Slapen op de vloer

Gor zoekt de familieleden op – 21 in totaal. Ze wonen in een onverwarmd, kapot huis. “Ons grootste probleem is onze huisvesting”, vertelt vader Ruslan. “We slapen op de vloer in een heel kleine ruimte.” Het is hem en de vrouwen in de familie wel gelukt om werk te vinden. Ruslan werkt nu in een slagerij. “Ik was veehouder van 260 dieren. Ik wil hier hetzelfde leven opbouwen, maar dat heeft tijd nodig. De oorlog heeft vreselijke sporen achtergelaten. De vreugde die we hadden, zal nooit meer terugkomen.”

Vluchtelingen zoals Ruslan worden door EO Metterdaad-partner Mensenkinderen geholpen met onder meer voedselpakketten, warme kleding en dekens. Er zijn nog duizenden andere vluchtelingen die ondersteuning nodig hebben. Wil jij helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--