Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Speltherapie helpt getraumatiseerde kinderen

7 maart 2024 | Leestijd 2 min

Agnek is onlangs naar Armenië gevlucht vanuit Nagorno-Karabach, een Armeense enclave die in september 2023 met geweld werd ingenomen door Azerbeidzjan. Haar man Garik is overleden na een noodlottig ongeval; iets waar vooral haar zoontje Arthur veel verdriet van heeft. Hoe kan Agnek haar zoontje helpen?

Spoedeisendehulparts en spreker Gor Katchikyan is in Armenië, zijn vaderland. Vandaag is hij op stap met hulpverlener Baru, die met zijn organisatie vluchtelingen als Agnek probeert te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Baru maakt zich zorgen om Agneks familie en brengt daarom met Gor een bezoek. Hierbij ontmoeten ze Agneks zwager: hij heeft ernstige brandwonden opgelopen door een explosie bij een benzinepomp – dezelfde explosie die Garik het leven kostte.

Praten over verlies

Sinds het overlijden van haar man draagt Agnek de zorg voor hun kinderen in haar eentje. “Het is erg moeilijk om zonder mijn man de kinderen op te voeden”, vertelt ze. “Ik merk dat het gedrag van onze jongste zoon Arthur veranderd is. Hij luistert nauwelijks. Hij was heel erg gehecht aan zijn vader.” Agnek weet hoe het voelt: ook haar vader is overleden toen zij jong was. “Ik zal mijn uiterste best doen, maar ik kan nooit de plek van hun vader innemen.” De organisatie van Baru biedt hoop met speltherapie voor kinderen, zodat ze leren over hun verlies te praten. Hoe zal Arthur dit vinden? Dat kun je zien in de aflevering.

Dit project wordt uitgevoerd door EO Metterdaad-partner Mensenkinderen. Er zijn nog duizenden andere vluchtelingen die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om onderdak, eerste levensbehoeften en traumazorg. Wil jij helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--