Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van angst naar vreugde

12 augustus 2022 | Leestijd 2 min

Vrouwen zijn vaak het doelwit van misbruik in oorlogssituaties. Daarom voert EO Metterdaad actie voor hen. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn ook veel Oekraïense vrouwen in een kwetsbare positie terechtgekomen. Zij vluchten zonder hun man en lopen het gevaar slachtoffer te worden van mensenhandel.

Christina – projectleider bij Next Steps – ziet dagelijks de impact van de oorlog op Oekraïense vrouwen. “Ik heb de vrouwen op de grens van Moldavië gezien. Als ik in hun ogen kijk, zie ik vooral angst, wanhoop en verwarring.” 

Groot risico

Inmiddels zijn drie miljoen mensen gevlucht. De meesten van hen zijn vrouwen en kinderen. Zij zijn het kwetsbaarst, omdat ze alleen zijn. Hun mannen moeten achterblijven om te dienen in het leger. Het risico van de reis is groot. Sommige vrouwen worden opgehaald door chauffeurs met verkeerde motieven en gedwongen de prostitutie in te gaan.

Verandering 

EO Metterdaad biedt via Christina’s organisatie hulp door flyers uit te delen aan vrouwen en ze zo te waarschuwen voor mensenhandel. Er wordt samengewerkt met de lokale politie en alleen erkende organisaties mogen nu hulp bieden aan vluchtelingen aan de grens. Daarnaast zijn er veilige opvanghuizen voor vluchtelingen, geeft de partnerorganisatie taalles, en begeleiding voor geschikt werk. Ook kinderen krijgen hulp. “Het mooiste is om te zien dat de kinderen weer spelen en lachen. Ik zie echt een verandering van angst naar vreugde.” 

Wil je ook helpen voorkomen dat Oekraïense vrouwen in handen van mensenhandelaren komen? Dan kun je dit project steunen door een gift over te maken.

Geef nu!

Meer over het project

--:--