Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Pointer' onderzoekt handel in 'verdwenen' Joodse huizen

Schimmig vastgoedcircuit ontrafeld; woensdag, 21.10 uur, NPO 2

Deel:

Een groep Nederlandse louche vastgoedhandelaren, makelaars en ondernemers heeft in de Tweede Wereldoorlog veel geld verdiend aan de handel in Joods onroerend goed. Met de koop en verkoop van huizen van weggevoerde Joden waren miljoenen gemoeid. De onderzoeksjournalisten van Pointer (KRO-NCRV) ontrafelen dit criminele circuit.

Het onroerend goed werd gekocht van de Duitse bezetter die de woningen had onteigend. De kopers betaalden vaak bedragen die ver onder de marktprijs lagen. De Duitse bezetter hield de transacties bij in 'Verkaufsbücher'. Bijna alle boeken zijn bewaard gebleven. Ze bevatten de adressen en de namen van de oorspronkelijke eigenaren, de betrokken makelaars en de oorlogskopers. Ook de verkoopprijzen staan in deze boeken. 

Wat wisten gemeenten van deze criminele handel in Joods onroerend goed?

Aan de hand van de boeken onstaat in deze aflevering van Pointer een indringend beeld van een crimineel vastgoedcircuit. Het verdiende veel geld aan onteigend Joods onroerend goed. Waren gemeenten van deze louche praktijken op de hoogte? Ook willen de journalisten weten of de nabestaanden wel compensatie hebben ontvangen voor het onteigenen van de huizen van hun familie.

Pointer: De 'verdwenen' Joodse huizen

Wie verdiende er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de handel in Joods onroerend goed? Journalisten van Pointer spreken met familieleden van nabestaanden, doen archiefonderzoek en reconstureren verhalen uit de oorlog. 

Woensdag 27 mei, 21.10 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock 

--:--