Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 vooroordelen over autisme

Wat is het stereotype van een autist?

Wat is het stereotype van een autist? Welke vooroordelen kloppen of zijn absoluut niet waar? Kimke de Vos-Hommes (26) vertelde in ons artikel uit mei dat ze niet voldoet aan het beeld dat mensen hebben van iemand met autisme. En reageert nu op een aantal vooroordelen.

Deel:

Mensen met autisme kunnen geen vrienden maken

“Onze samenleving heeft een specifiek beeld van vriendschap. Buiten de deur afspreken bijvoorbeeld, en leuke dingen doen. Maar niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk. Mensen met autisme communiceren anders en willen niet altijd buiten de deur afspreken, omdat het zorgt voor prikkels. Maar we hebben net zo graag als alle anderen een groep vrienden om ons heen. Daarbij kost een vriendschap, en deze onderhouden, ons wel meer energie.” 

Autisten hebben een laag IQ

“Het IQ van iemand met autisme werkt precies hetzelfde als dat van iemand zonder autisme. Er zijn autisten met een laag IQ, met een gemiddeld IQ en met een hoog IQ. Maar door de buitenwereld worden we in hokjes geplaatst. Als je één persoon met autisme kent, ken je er maar één en aan de hand van deze persoon trek je vaak je conclusies. Iedereen is anders.” 

Ze kunnen alleen met begeleiding op zichzelf wonen

“Ook dit verschilt per persoon. Op jezelf wonen heeft onder andere te maken met het houden van overzicht. Als je dat niet hebt, wat voor veel autisten moeilijk is, is het fijn als er hulp wordt geboden. Begeleid wonen biedt zekerheid en duidelijkheid. Ik kan op mezelf wonen, maar kan altijd mijn ouders of vriendinnen bellen als ik hulp nodig heb. Dit biedt voor mij genoeg zekerheid.” 

Ze houden allemaal van Star Trek

“Dit is echt een stereotiep beeld dat door series, films en de media is gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan het personage Sheldon uit de Big Bang Theory. Al moet ik toegeven dat ik Star Trek ook leuk vind.” 

Ze kunnen niet liegen

autisme autist asperger pdd nos

“Dit is een leuke! Ik zit online in een internationale Facebookgroep, Autistic Safer Space. En in deze groep hebben we dit onderwerp met elkaar besproken. Het resultaat vond ik ontzettend interessant, er lijken twee groepen te zijn.  
Groep 1 kan echt niet liegen, maar ziet het meteen als iemand anders liegt. 
Groep 2 kan goed liegen, maar ziet het niet als iemand anders liegt.  
In de Facebookgroep waren de groepen 50/50 verdeeld. Zelf pas ik in de tweede groep. Ik kan best goed liegen, het is eigenlijk een soort acteren. Ik pas me elke dag aan, dus liegen lukt me wel.” 

Mensen met autisme hebben een obsessie voor één ding of object

“In het Engels heet het special interest, dat klinkt vriendelijker dan een obsessie. Dit vooroordeel geldt niet voor iedereen en een special interest kan bij iemand met autisme veranderen, zoals bij mij. Op dit moment is afvalvrij leven mijn special interest.” 

Autisten hebben hun emoties niet onder controle

“Dit vooroordeel is een te negatieve weergave van de werkelijkheid. Omdat de prikkels bij ons sterker binnenkomen, ervaren we emoties vaak ook heftiger. En soms weten we niet wat we daarmee moeten doen.” 

Zonder routines raakt iemand met autisme van streek

“Dit is niet per se een vooroordeel. De wereld is soms zo onduidelijk, dat we duidelijkheid zoeken op een ander gebied. Ik doe dingen in een bepaalde volgorde, zet spullen op een vaste plek of zit op een vaste plek in een klaslokaal of vergaderruimte. Hoe langer de routine duurt, hoe heftiger het is als deze wordt doorbroken.” 

Je kunt over autisme heen groeien

“Soms denken mensen dat dit kan, omdat volwassenen met autisme zich anders gedragen dan toen ze een kind waren. Maar dit heeft puur te maken met het leren aanpassen en omgaan met de situatie. Over autisme kun je niet heengroeien. Je hebt het of je hebt het niet.” 

Je kunt van autisme genezen

“Dit vooroordeel wordt de laatste tijd veel in Amerika besproken. Er wordt gezegd dat autisme wordt veroorzaakt door vaccinaties. Trump zei zelfs dat autisme een epidemie is! Ik raak hier boos en gefrustreerd van. Ons brein werkt anders, er bestaat geen drankje of pilletje voor om het te genezen. Door dit te zeggen, geef je mensen met autisme een negatief zelfbeeld. Het is alsof autisme er niet mag zijn.” 

Lees hier een persoonlijk interview met Kimke. 

De EO is bezig een dramaserie te maken rondom autisme. Hiervoor maken de programmakers graag gebruik van jouw input! Klik hier voor de website van het programa. 

--:--