Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 vragen aan Marianne Grandia

'Koorden van liefde vind ik zo’n enorm mooie uitdrukking'

Doe jij al mee aan Eva Leest, onze online boekenclub? Koorden van liefde is het eerste boek waarmee we samen aan de slag gaan. Eva stelt schrijfster Marianne Grandia tien vragen over het boek, haar inspiratie en haar leven.

Deel:
Meer info over 'Eva Leest'

 

In 2009 zegde je je kantoorbaan op en ben je je volledig gaan focussen op spreken en schrijven. Waar kwam de drang en de moed vandaan om zo’n grote stap te zetten?

Marianne: “Het verlangen werd steeds groter om uit te delen van de dingen die ik zelf geleerd heb, waarin ik gestruikeld en gevallen ben, maar door God weer ben opgericht. God heeft mij geleerd om vanuit Zijn genade te leven in plaats van altijd mijzelf te veroordelen. Mijn waarde ligt in wie ik mag zijn als kind van de Hemelse Vader. God spoorde mij aan tijd vrij te maken om al Zijn bemoedigingen en alles wat ik zelf heb geleerd door te geven.”

Wat vind je zo leuk aan schrijven en spreekbeurten geven?

“De spreekbeurten gaan altijd over onderwerpen waar ik zelf in mijn leven ook mee heb geworsteld. Bijvoorbeeld dat mijn waarde ligt in wie ik mag zijn als kind van Hem, en dat mijn waarde niet afhankelijk is van de mening van anderen. Als ik dan iets heb ontdekt, word ik daar zo blij van dat ik het graag wil delen, in de hoop dat degenen die het horen of lezen dichter bij God en zichzelf mogen komen.”

Waar kwam die inspiratie voor Koorden van liefde vandaan?

“Ik was erg geraakt door het lied Open Armen van Schrijvers Van Gerechtigheid. Ik zou zo graag willen dat de kerk dit lied altijd waarmaakt, maar tegelijk zijn wij allemaal zelf ook de kerk en vanuit die gedachte is de roman geboren. Mijn man en ik hebben een paar jaar geleden bij het crisiscentrum voor dak- en thuislozen als vrijwilligers meegedraaid. Het shockeerde mij hoe dun de lijn is tussen een dak boven je hoofd hebben met genoeg geld voor eten en op straat leven. Maar ook schrok ik van de oordelen die er zijn over dak- en thuislozen en daarom heb ik heel bewust een van de hoofdpersonen dakloos laten zijn”

Hoe ben je tot de titel van je boek gekomen?

Koorden van liefde vind ik zo’n enorm mooie uitdrukking. Opa Simon bidt steeds voor zijn kleinkinderen dat ze met koorden van liefde naar God getrokken mogen worden. Tot ver in mijn leven was het altijd angst die mij naar God dreef, tot het Zijn liefde was die me trok. En het verschil is zo groot van door angst of door liefde naar God getrokken worden.”

De Bijbeltekst bij het boek is Hosea 11:4: “Ik trok hen met menselijke touwen, met koorden van liefde.” Hier heeft Hosea het over de Israëlieten die niet naar God luisterden. Is deze Bijbeltekst een vergelijking tussen de hoofdpersonen in het boek en de Israëlieten? 

“Nee, absoluut niet, maar in dit gedeelte in Hosea wordt zo goed het verlangen van God naar Israël overgebracht. Dat verlangen heeft God ook naar jou en mij.”

Koorden van liefde is een vervolg op Onder Zijn vleugels, maar kan ook los gelezen worden. Waarom was je nog niet klaar met de kapel en Jim?

“Onder Zijn vleugels was bedoeld als een op zichzelf staand boek. Alleen toen het boek klaar was, merkte ik dat ik er zelf nog niet klaar mee was. Ik had domweg heimwee naar de kapel. Ook het verhaal van Jim was nog niet klaar. Het hield me allemaal nog heel erg bezig.”

“Het is mijn verlangen om iets te mogen weerspiegelen van de genade en liefde van God”, schrijft Marianne.

Hoe heb je dat in dit boek verwerkt?

Marianne Grandia
Marianne Grandia.

“Ten eerste wil ik met dit verhaal iedereen laten zien dat er altijd een weg terug is. Niet alleen naar God, maar ook naar elkaar. Wat ik ook absoluut wil meegeven met dit boek, is de kracht van gebed. En ook de vorm van een relationeel gebed; dat je je hart mag uitstorten en met God mag praten zoals je praat met iemand van wie je heel veel houdt. Verder wil ik de lezers ook aanmoedigen om meer te bidden voor de mensen om hen heen. Soms kun je niet meer met iemand over God praten, maar wel met God over diegene.”

Hoe is jouw situatie in de coronacrisis? 

“Het zijn hele rare dagen met een volstrekt lege agenda. Ik val binnen de risicogroep en ik kies ook bewust voor een soort zelfisolatie. Ik voelde wel het verlangen om iets te delen. Eerst dacht ik: wat heb ik online nog toe te voegen? Er is al zo veel aan bemoedigingen en overdenkingen te lezen. Maar ik kreeg berichtjes van vrouwen die mij misten en dat gaf mij het duwtje om toch op Facebook te gaan delen.”

2 Kronieken 16: 9a: “De HEER laat immers voortdurend zijn ogen over de aarde rondgaan en biedt iedereen hulp die hem met heel zijn hart is toegedaan.”

Waar put je kracht uit in een lastige periode?

“Dat kan per week verschillen. Een Bijbeltekst die ik heel bemoedigend vind, is 2 Kronieken 16: 9a. Het besef dat God de aarde afspeurt om te kijken wie Hij kan bijstaan, bemoedigt mij. Het lied Praise you in the storm van Casting Crowns vind ik ook heel krachtig, vooral in deze periode. Dat ondanks slechte omstandigheden God goed is en dat je dat blijft uitzingen.”

Wat wil je, in deze gekke tijd met veel onzekerheid en angst, waarin je soms Gods liefde, genade en trouw niet meer hoort, meegeven aan de Eva-vrouwen?

“Het gevoel dat ik nu wel eens heb, is: als dit een boek was, dan sloeg ik het nu dicht. Maar het is geen fictie, het gebeurt echt. Hou vol. Deze situatie kan je bij de keel grijpen. En ik wil graag benadrukken: houd je ogen op Jezus gericht. Laat je niet ontmoedigen door de omstandigheden en blijf naar God uitkijken. Hij is trouw en verandert niet, klamp je maar aan Hem vast.”

Lees ook: Dit lied diende als inspiratie voor het boek 'Koorden van liefde'

--:--