Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3 inspirerende koninginnen uit de Bijbel

Onze koningin Máxima is voor velen een inspirerende vrouw. Maar wist je dat er in de Bijbel ook een aantal inspirerende vrouwen in belangrijke posities voorkomt? Lees hier het verhaal van drie opmerkelijke koninginnen.

Deel:

Ester: moed

AKG135844

De bekendste koningin uit de Bijbel is Ester. Haar naam betekent ‘Ster’, maar ze werd ook bekend onder haar joodse naam Hadassah, wat ‘Mirte’ betekent. Mirtetakken staan voor vrede en dankzegging. Ester waagde haar leven om haar hele volk te redden. Zou jij dat durven? Het verhaal van Ester ken je vast al, maar het kan geen kwaad om het nog eens lekker te lezen! Zoek het bijbelboek Ester maar eens op.

Abigaïl: verstand

0c007ebfaeaff6c214f0320fd313e567

Abigaïl werd op een heel bijzondere manier de vrouw van David, en daarmee koningin. Ze was een intelligente en knappe vrouw en was getrouwd met Nabal (wat ‘dwaas’ betekent), een norse en onbeschofte landheer die David tegen zich in het harnas had gejaagd omdat hij hem geen geschenken wilde geven. David werd hier zo boos om, dat hij met vierhonderd man op weg ging om Nabals familie uit te moorden. Abigaïl kon hem echter tegenhouden. David was dankbaar, omdat hij nu behoed werd voor een ernstige zonde: moord. Toen God Nabal alsnog trof door een hartstilstand, besloot David Abigaïl ten huwelijk te vragen, en ze nam dat aanbod aan. Haar daden getuigen van ontzettend veel moed en dienstbaarheid! Haar naam betekent ‘De vader verheugt zich’ of ‘vreugde van de vader’.

Het verhaal van Abigaïl staat beschreven in 1 Samuel 25.

De koningin van Seba: verlangen naar wijsheid

queen-of-sheba

De koningin van Seba reisde naar koning Salomo vanuit een land ten zuidwesten van Arabië, vermoedelijk Ethiopië of Jemen. In de Bijbel wordt haar naam niet genoemd, maar in Ethiopië noemt men haar Makeba. Toen de koningin hoorde van Salomo’s grote wijsheid, reisde ze met goud, edelstenen en specerijen naar hem toe om zoveel mogelijk te horen van wat hij te vertellen had.  Ze was zo onder de indruk van wat hij te vertellen had, dat ze ‘zijn God zegende’. Jezus verwijst naar haar in Matteüs 12:42: De koningin van het Zuiden zal worden opgewekt in het oordeel met dit geslacht en het veroordelen, want zij kwam van de einden der aarde om de wijsheid van Salomo te horen; en zie, meer dan Salomo is hier!

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--