Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 eigenschappen van Ruth waar we iets van kunnen leren

Haar man overlijdt en haar schoonmoeder, ook weduwe, wil terug naar haar eigen land. Ruth heeft het niet bepaald makkelijk – maar haar karakter en keuzes veranderen haar leven voorgoed. Wat leren we van haar?

Deel:

1. Ze is vastberaden

Na jarenlang wonen in Moab – vanwege een hongersnood in eigen land – keert Ruths schoonmoeder Naomi terug naar Juda. Niet gek, ze heeft een moeilijke tijd achter de rug in Moab: hier zijn haar man en twee zoons overleden. Schoondochters Ruth en Orpa, weduwes, reizen met haar mee. Maar halverwege zegt Naomi tegen de jonge vrouwen dat ze allebei maar weer terug naar huis moeten gaan, op zoek naar een nieuwe man. Orpa kust Naomi vaarwel. Maar Ruth blijft.

‘Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Waar u sterft, zal ik ook sterven, en daar zal ik begraven worden. De HEER is mijn getuige: alleen de dood zal mij van u scheiden!’ (Ruth 1: 16, 17)

2. Ze durft los te laten

Haar eigen cultuur, haar familie en vrienden, het geloof van haar volk: met de woorden van vers 16 en 17 zegt Ruth het allemaal op om mee te gaan naar Juda. Dat moet niet makkelijk zijn. Maar ze is nieuwsgierig geworden naar Naomi’s volk en vooral naar haar God. Daarom maakt ze deze radicale keuze en durft ze de zekerheden die ze in haar leven had, los te laten.

3. Ze weet van aanpakken

Eenmaal aangekomen in het vreemde land moet Ruth een compleet nieuw bestaan opbouwen. En daarbij is ze niet bang en afwachtend – nee, ze stroopt haar mouwen op en gaat meteen aan de slag. Ze mag op de akker werken en begint al vroeg in de morgen. Er staat zelfs dat ze maar even heeft gezeten (2:7). Ze doet dus haar uiterste best om iets van de nieuwe situatie te maken.

4. Ze is gehoorzaam

De akker waarop Ruth werkt, blijkt van Boaz te zijn. Boaz is erg aardig voor haar, komt haar tegemoet in haar werk – en blijkt ook nog familie van Naomi’s overleden man te zijn, wat hem ‘losser’, beschermer maakt. Naomi komt met een idee. Ruth moet zich mooi maken voor Boaz, ’s nachts aan zijn voeteneind gaan liggen en hem om bescherming vragen – zodat hij hun losser zal worden. En Ruth is Naomi gehoorzaam: ‘Ik zal doen wat u mij zegt’ (3:5). Ze verzint geen argumenten waarom dit geen goed idee zou zijn of waarom ze er nog even over na wil denken. Ze neemt haar schoonmoeder serieus en luistert naar haar.

En zo gebeurt het dat Ruth aan Boaz’ voeteneind gaat liggen en hem vraagt om haar beschermer te worden. Boaz reageert: “Dit getuigt van nog meer trouw dan wat je voorheen al hebt gedaan. Je hebt niet omgekeken naar jongere mannen, arm of rijk.” Ook vertelt hij dat Ruth in de stad bekendstaat als bijzondere vrouw (3:11); ze is immers al die tijd voor haar schoonmoeder blijven zorgen.

Hoe God haar leidt

Ruth maakt moeilijke dingen mee, maar haar leven is niet hopeloos. Ze is vastberaden, durft los te laten, zit niet stil en is gehoorzaam en trouw. Al deze eigenschappen komen voort uit één doel: ze wil God volgen. In het Bijbelverhaal wordt duidelijk dat God haar vasthoudt en haar leven leidt. Hij brengt Boaz op haar pad, met wie ze later trouwt en een zoontje krijgt. Boaz en Ruth worden de voorouders van David, en daarmee van de Heer Jezus. Hoe wonderlijk werkt God in het leven van Zijn kinderen!

Herken jij iets van jezelf in de eigenschappen van Ruth? Waar zou je in willen groeien?

Van 9-11 en 16-18 november vindt Eva's Vriendinnenweekend plaats, met het thema: 'Een vriendin als Ruth.' Voorafgaand aan het weekend delen we elke dag een podcast met bijzondere eigenschappen van deze bijbelse vrouw. Beluister hier de podcasts.


Martineke Poppe, eindredacteur van het magazine, werkte mee aan de Rechte Bijbel en deelde hierin een aantal lessen van Ruth rondom rechtvaardigheid. Je kunt ze hier lezen.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--