5 lichtpuntjes na een miskraam
29 juni 2016 · 10:10
Update: 15 november 2024 · 08:19
Een miskraam. Een op de tien vrouwen maakt het mee, maar er open over praten doen de meeste vrouwen (en mannen!) niet zo makkelijk. Misschien heb jij het ook meegemaakt en worstel je hoe je ermee om moet gaan.
Eline van der Woude deelt met ons haar persoonlijke verhaal en geeft tips hoe je toch hoop kunt houden in zo’n verdrietige periode. We delen er 5 met je.
1. Huil uit bij God
Eline: “Ik vind het soms lastig, God zoeken terwijl mijn hart pijn lijdt. Maar juist dan is God zoeken het allerbelangrijkste. Hij is de beste Trooster en kan nieuwe hoop in jullie harten planten. Weet wat God heeft te zeggen over jullie leven, zoals bijvoorbeeld in Jeremia 29:11: "Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven." Wat er ook gebeurt in je leven, goed of fout, Hij is er bij. De Bijbel staat vol met verhalen van onvruchtbare vrouwen die toch zwanger raakten. Lees die verhalen en laat je er door bemoedigen.”
2. Vul je met hoopvolle verhalen
Op Internet, vooral op fora, zijn allerlei persoonlijke verhalen te vinden van vrouwen die een miskraam kregen. Misschien steunt het je om verhalen van lotgenoten te lezen, maar daardoor lijkt het wellicht ook heel vaak mis te gaan. Eline: “Zoek getuigenissen op van mensen waarbij het wel goed is gekomen. Typ bijvoorbeeld op Google ‘Testimony Healthy Baby after Miscarriage’ in.”
3. Vraag een gebedsteam om je heen
Wanneer je een miskraam krijgt, heeft dat vaak grote impact op je leven. Misschien schreeuw je het uit naar God, of duw je Hem juist weg. Eline merkte de helende kracht van biddende mensen om haar en haar man heen. “Dat veel mensen voor je bidden, heeft ons veel kracht en vrede gegeven. Het is heel kostbaar geweest.”
4. Herdenk alle wonderen van vroeger
In Psalm 77:12 zegt David dat hij de ‘wonderen van vroeger gedenkt’. Denk zelf ook eens terug aan de wonderen die God in jouw leven deed. Eline: “Dit geeft hoop dat er ook een wonder gaat gebeuren in de toekomst. Mij helpt het enorm om online allemaal filmpjes van wonderen te bekijken of toffe getuigenissen te horen. In Romeinen 10:17 staat: ‘Door te luisteren komt men tot geloof en wat men hoort is de verkondiging van Christus.’ Ik geloof dat het echt goed is om onze oren, en vervolgens ons hart te vullen met de kennis over Gods goedheid en grootheid.”
5. Wees lief voor jezelf
Niemand kan je vertellen hoe en hoe lang je mag rouwen om het kindje dat je verloor. Neem dus alle tijd die je nodig hebt. Zoiets heftigs als een miskraam blijft je - in meer of mindere mate – je hele leven bij, zelfs als je opnieuw in verwachting bent. Eline voelde zich soms hopeloos toen ze voor de vierde keer zwanger was, bang dat het weer mis zou gaan. “Soms had ik een paniekaanval en ik kon zo boos zijn op mezelf dat ik niet sterker en positiever was. Daarom wil ik je graag meegeven: ‘Streef naar hoop. Maar als je de hoop even verliest, wees dan niet heel boos op jezelf, maar geef jezelf wat genade en herpak daarna weer de hoop.”
Eline tipt ook nog twee schrijvers die vanuit hun christelijke visie heel goed over miskramen schrijven: Christa Black en Adriel Booker.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
- Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
Nieuw seizoen met Ferry Somogyi, Sylvia Geersen en Sander de Kramer
Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’