Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 x liefde tussen Willem-Alexander en Máxima

17 jaar koninklijk huwelijk

Driewerf hoera! Onze koning en koningin zijn vandaag 17 jaar getrouwd. Eva zet een aantal opmerkelijke weetjes over het echtpaar op een rij.

Deel:

1. ‘Ook in ons huwelijk regent het wel eens’

Tijdens de jaarlijkse fotosessie in Zuid-Holland in 2017 waren Willem-Alexander en Máxima openhartig over hun huwelijk. Op de vraag: "Hoe doen jullie dat toch, een stabiel huwelijk hebben?”, antwoordde Willem-Alexander: “Dat is niet anders dan in een ander, niet-koninklijk huwelijk. Een goed huwelijk is gebaseerd op humor, gezelligheid, tijd voor elkaar maken en er voor elkaar zijn. Af en toe ook accepteren dat iemand wat over je te zeggen heeft en het dan proberen opnieuw te doen en weer door te gaan. Het is niet altijd mooi weer, het regent ook wel eens.” Máxima vulde aan: “We delen dezelfde passies, zeker ook de passie voor ons werk. Dat doen we met verve en als een team. Dat is heel fijn.” En of haar man is veranderd in de jaren? “Hij zit nog altijd vol energie en vol humor.”

2. Hoe het begon

Willem-Alexander en Máxima ontmoetten elkaar zo’n 20 jaar geleden op een feest in Spanje. Het gebeurde tijdens La Feria de Abril, een Spaanse feestweek die op Tweede Paasdag begint. Ze hebben samen gedanst, maar Máxima vond dat de danspasjes van Willem-Alexander wel beter konden. Hij danste nogal houterig, grapte ze naar hem.

Willem-Alexander houdt zoveel van schaatsen en ijs dat hij Máxima ten huwelijk heeft gevraagd op de ijsvloer van de vijver van Huis ten Bosch. In het tuinhuisje had hij champagne en rozen verstopt en hij had de vraag al eindeloos geoefend, liet hij weten in een interview.

Banner_Kloosterretraite_624x120

3. Beschermpaar

Twee jaar geleden maakten onze collega’s van Blauw Bloed een mooi lijstje van alle mooie dingen die het koningspaar voor het Oranje Fonds heeft gedaan. Zo zetten ze zich regelmatig in voor het Fonds, bijvoorbeeld tijdens de Burendag, NLDoet en bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Verder gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima regelmatig bij een project van het Oranje Fonds op bezoek.

4. Samen opvoeden

fotosessie-lech-2018-highres-3

Het was de bedoeling dat de kinderen, in navolging van de koning zelf, in hun jeugd geen televisie mochten kijken. Toch zijn Willem-Alexander en Máxima daarop teruggekomen, al wordt er wel meegekeken naar wat de meisjes te zien krijgen.
Máxima is daarnaast vooral van het gezonde eten, maar ook Willem-Alexander protesteert met zijn dochters mee als er weer vis op het menu staat. Af en toe smokkelt de koning zijn dochters mee naar de McDonald’s voor een vette hap. Waarschijnlijk vindt hij dat zelf ook helemaal niet erg.

Klagen

In de vakantie hebben de prinsessen ‘schermloze weken’. Zo zorgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima ervoor dat de mobieltjes en iPad’s niet de zomer domineren en de kinderen alleen maar naar de felverlichte schermpjes staren. Máxima: "Ze klagen wel. De eerste dagen is het moeilijk, ook voor ons, maar met doorzetten lukt het."

5. Geluk

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag sprak koning Willem-Alexander met de NOS en RTL. Wat ons daarvan het meest bijbleef is hoe hij over zijn koningin sprak. Blauw Bloed vatte het samen: “Zij betekent uiteindelijk alles. Mijn geluk thuis, mijn kinderen, alles heb ik dankzij haar. Het is een heel bijzondere vrouw. Ik heb veel geluk dat ik haar ontmoet heb. En het is een nog groter geluk dat zij haar leven met mij wilde delen.” Wij smelten…

Zin in nog meer actuele foto's van de complete koninklijke familie? Lees dan ook dit artikel.

Bronnen: Blauw Bloed, Nieuws.nl, Royalty Online, Libelle, Story
Foto’s: ANP

--:--